Προβολές από την ΚΟΠΙ

oyranosΗ Κινηματογραφική Ομάδα του Π.Ι. συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης παρουσιάζει την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 την ταινία του Fritz Lang: «Η Σκύλα» (“Scarlet Street”, H.Π.Α, 1945, 100΄)

To σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο γαλλικό μυθιστόρημα «La chienne» του Georges de La Fouchardière Μουσική: Hans J. Salter, Ernie Burnett (“Melancholy Baby”) και παίζουν οι ηθοποιοί: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay.

«Ο Κρίστοφερ Κρός (Edward Robinson) είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος σχετικά περασμένης ηλικίας, που εργάζεται ως ταμίας σε τράπεζα. Ευνουχισμένος από την καταπίεση της αυταρχικής γυναίκας του, βιώνει μια βαρετή πραγματικότητα με μόνη διέξοδο το χόμπι του, τη ζωγραφική. Χωρίς καμιά χρήση προοπτικής, οι πίνακες του αντικατοπτρίζουν την επίπεδη ζωή που εισπράττει. Ένα βράδυ η μονότονη ζωή του θα ανατραπεί όταν γνωρίζει την σαγηνευτική Κίτι (Joan Bennett)…»

Η ταινία στο επίπεδο των χαρακτήρων είναι άριστα δομημένη. Καθοριστική συνεισφορά σε αυτό έχουν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και η σκηνοθεσία του Lang, που αναδεικνύει τα δομικά τους στοιχεία. Ο Edward Robinson, βοηθούμενος από το πρόσωπο και το σωματότυπο του, δίνει μια παθιασμένη ερμηνεία στον κεντρικό ρόλο, αποδίδοντας τέλεια την εικόνα ενός φαινομενικά άκακου ανθρωπάκου, που όμως τα συσσωρευμένα μέσα του απωθημένα (συμβολικά αποτυπωμένα με τα φίδια στους πίνακες του) και ο καταπιεσμένος του ανδρισμός, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκραγούν με επιθετικά και φονικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, η σε πρώτο επίπεδο ισχυρή και αλαζονική Κίτι, δεν είναι παρά ένα αδύναμο και ανασφαλές πλάσμα. Χαρακτηριστική είναι η βρεφική αντίδραση της μπροστά στην

Στο «Scarlet Street» ο Lang θίγει μια σειρά από αγαπημένα του θέματα που πηγάζουν από προσωπικές του εμμονές και, όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο δημιουργό, σημαδεύουν συνολικά το έργο του. Το τυχαίο και το πεπρωμένο, η ενοχή και η αθωότητα, η σύγκρουση αλλά και η συνάφεια του καλού με το κακό, είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που συναντά ο θεατής σε αυτό το κινηματογραφικό κομψοτέχνημα. Παρούσα και η ανδρική φιλία και μάλιστα ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Οι εξπρεσιονιστικοί φωτισμοί και η μυστηριακή ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ, συνθέτουν ένα εικαστικό σύμπαν ιδανικό, για την φιλμική αποτύπωση και ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων.

Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής», πανεπιστημιούπολη, στις 8.30 το βράδυ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Κινηματογραφικές Δευτέρες και Τρίτες στο ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ

• Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 θα προβληθεί ξανά η ταινία του Woody Allen «Νευρικός Εραστής» (“Annie Hall”), λόγω αυξημένης προσέλευσης κοινού.

Κινηματογράφος ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ, Σικελιανού 3, στις 10 το βράδυ. Γενική είσοδος 1 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Κ.Ο.Π.Ι http://users.uoi.gr/kopi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ