Προβοκατόρικα δημοσιεύματα ή πικρές αλήθειες για τη Δωδώνη;

SISKEPSI1Αναστολή του διαγωνισμού πώλησης ζητούν οι φορείς της Ηπείρου

Την αναστολή της διαδικασίας όπως προβλέπεται από την διακήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της Δωδώνης ζητούν οι φορείς της Ηπείρου, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και με στόχο στο διάστημα που θα ακολουθήσει να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Η πρόταση θα έχει ως βάση αυτή που κατατέθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο για σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης και όποια άλλη κατατεθεί από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όλα αυτά την ώρα που στο παρασκήνιο οργιάζουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα περί υπόγειων διαδρομών και συμφωνιών μεταξύ των Ενώσεων και των πιθανών επενδυτών με στόχο την επόμενη ημέρα. Και μπορεί τα δημοσιεύματα αυτά να καταγγέλθηκαν ως προβοκατόρικα όμως εκ μέρους των Ενώσεων δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

SYSKEPSIΑκόμη και όταν ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου έθεσε με απόλυτη σαφήνεια το ερώτημα «οι Ενώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν να αγοράσουν ή αν θέλουν να πουλήσουν» απάντηση δεν δόθηκε, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα στην θεματική εφημερίδα Agrenda από τους συνεταιριστές της Ηπείρου έχει πέσει στο τραπέζι και προκρίνεται πλέον το σενάριο της σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με κάποιον από τους διεκδικητές της Δωδώνης είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Από τον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων Μιχάλη Τζίμα το δημοσίευμα αυτό καταγγέλθηκε ως προβοκατόρικο όμως το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έπραξαν το ίδιο οι Πρόεδροι των Ενώσεων και κυρίως της ΕΑΣ Ιωαννίνων, ο οποίος απέφυγε να κάνει και οποιαδήποτε δήλωση.

Έτσι είναι άγνωστο αν πρόκειται όντως για ένα δημοσίευμα σκοπιμότητας ή σε αυτό κρύβεται η αλήθεια, η οποία είναι πολύ πικρή για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Από τους βουλευτές της Ηπείρου, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου, Δημήτρης Τσουμάνης και Χρήστος Κατσούρας.

Συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειάρχης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων οργανώσεων και συλλόγων.

Αυτό που αναμένονταν με ενδιαφέρον ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών. Οι περισσότεροι βέβαια κι αυτή τη φορά απουσίαζαν γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιριστές.

Ο κ. Μιχάλης Παντούλας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρότεινε να ανασταλεί ο διαγωνισμός ώστε σε ήρεμο πολιτικό χρόνο να διαμορφωθεί το πλειοψηφικό πακέτο που δεν επιτρέψει να φύγει η Δωδώνη από την Ήπειρο.

Ο κ. Θανάσης Οικονόμου απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στις Ενώσεις ζητώντας να μάθει την πρότασή τους για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Σημείωσε δε ότι μπορεί να δοθεί αναβολή στον διαγωνισμό και να προχωρήσει η σύσταση της εταιρείας λαικής βάσης. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με το ερώτημα αν οι ενώσεις θέλουν τελικά να αγοράσουν ή να πουλήσουν το οποίο και δεν απαντήθηκε.

Υπέρ της εταιρίας λαικής βάσης τάχθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων όποια απόφαση κι αν πάρουν.

Την ανάγκη να παραμείνει η Δωδώνη ένας ισχυρός κρίκος της τοπικής οικονομίας υποστήριξε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υποστήριξε ότι η πώληση της Δωδώνης θα σημάνει το τέλος της φέτας καθώς κολοσσοί στην Ευρώπη που ειδικεύονται στο λευκό τυρί θέλουν να την βγάλουν από την αγορά. Κι αυτός τάχθηκε υπέρ της αναστολής του διαγωνισμού ώστε να προχωρήσει η σύσταση εταιρείας λαικής βάσης.

Αυτό ουσιαστικά ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους να υιοθετούν πλέον την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου την οποία αναθεμάτιζαν πριν μερικούς μήνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ