Προβλήματα και απεντάξεις στο πρόγραμμα νέων αγροτών

parko agrotikis kainotomias

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που οδηγούν σε απεντάξεις από το Πρόγραμμα των νέων αγροτών, κατέθεσαν σαράντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένας αριθμός νέων γεωργών που για διαφόρους λόγους δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο 3ο έτος, οπότε αναγκαστικά ολοκληρώνει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο 4ο έτος (ΟΣΔΕ 2021). Πολλοί εξ’ αυτών είναι νέοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την τυπική απόδοση και τις εκτάσεις των καλλιεργειών τους ή παραγωγοί που δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Κι ενώ σε όλους εκείνους που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2020, δόθηκε η δυνατότητα να διορθώσουν προβλήματα και παραλείψεις που σχετίζονταν με την τυπική απόδοση των καλλιεργειών και την βαθμολογία, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με αυτούς που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής με βάση την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου όπως αυτό απεικονίζεται στο ΟΣΔΕ 2021. Οι παραγωγοί λοιπόν που καλλιέργησαν της φθινοπωρινές επίσπορες, το αποδεικνύουν με τα σχετικά παραστατικά και κατέθεσαν στην υπηρεσία τις σχετικές αιτήσεις προσθήκης επίσπορης δεν λαμβάνονται για αυτούς υπόψη. Επιπλέον των παραπάνω, αναφέρεται και μια ακόμη σειρά προβλημάτων που σχετίζεται με μειώσεις των εκτάσεων εξαιτίας της διασταύρωσης με την ΑΑΔΕ ή με την αλλαγή υποβάθρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα εκτάσεις να εμφανίζονται μη επιλέξιμες. Υπάρχουν τέλος και περιπτώσεις προφανούς λάθους ή του λάθους υπολογισμού, που χρονικά και καλλιεργητικά όμως υπήρχε το περιθώριο να διορθωθεί.

Πέραν όμως των προβλημάτων που υφίστανται στην Πρόσκληση του 2016 του Υπομέτρου 6.1, διαπιστώνεται και άλλη μια κατηγορία απεντάξεων και αφορά νέους αγρότες του 2014 που διατηρούν και είναι υπόχρεοι μακροχρόνιων δεσμεύσεων (10ετίας) έναντι της πρόσκλησης του 2016 που οι υποχρεώσεις τους διατηρούνται για 5ετία. Πολλοί εξ αυτών, στο 9ο ή και 10ο έτος, εμφάνισαν μεγαλύτερο εξωγεωργικό εισόδημα ή άλλους λόγους και βρίσκονται στο τέλος του προγράμματος αντιμέτωποι με απένταξη αλλά και επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των ποσών που έχουν λάβει.

Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τα όσα βιώνει ο αγροτικός κόσμος, που σχεδόν αδυνατεί να παράξει, διαμορφώνεται μια ζοφερή πραγματικότητα, ειδικά για τους νέους αγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται και να συμπληρώνουν ημερομίσθια και συνεπώς η απένταξή τους είναι άδικη και απόρροια της αδυναμίας προσαρμογής των απαιτήσεων του προγράμματος στις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν. Πόσο μάλλον, όταν δεν αποτελεί μόνο ένεση στην παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού σε περιοχές, αλλά στοχεύει στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα που διαπιστώνεται ότι οδηγούν σε μαζικές απεντάξεις δικαιούχων της πρόσκλησης του 2016 από το Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”. Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθούν κατά τρόπον ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των απεντάξεων που παρατηρείται σε όσους κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2021. Τρίτον, αν θα δώσει τη ίδια δυνατότητα σε όλους εκείνους που κατέθεσαν φάκελο πληρωμής 2ης δόσης με το ΟΣΔΕ 2021, ώστε να διορθώσουν προβλήματα και παραλείψεις που σχετίζονταν με την τυπική απόδοση των καλλιεργειών και την βαθμολογία κάνοντας δεκτές Δηλώσεις τους με προσθήκη επίσπορης καλλιέργειας, όπως έπραξε με τους δικαιούχους που σαν βάση πληρωμής της 2ης δόσης ήταν το ΟΣΔΕ 2020. Τέταρτον, αν θα εξετάσει την αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για τους νέους αγρότες του 2014 που διατηρούν και είναι υπόχρεοι μακροχρόνιων δεσμεύσεων (10ετίας) υπό το πρίσμα των νέων δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία προκειμένου να μην απεντάσσονται στην εκπνοή του αναλογικά μακράς διάρκειας προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ