Πρότυπα και Πειραματικά σε κάθε νομό

Νέο πακέτο αλλαγών φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την Δευτέρα στον Πρωθυπουργό και εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση. Ένα από τα σημεία του αφορούν στην ίδρυση δικτύου Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ολόκληρη την χώρα. Το συγκεκριμένο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή καθώς εδώ και χρόνια είναι σε εκκρεμότητα η ίδρυση Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου.

Τα Γιάννινα αποτελούν τη μοναδική περίπτωση με το εκπαιδευτικό παράδοξο της λειτουργίας πειραματικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίου όχι όμως και λυκείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» το νομοσχέδιο θα προβλέπει να δημιουργηθεί δίκτυο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός).

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις.

  • Επανέρχεται η θέση του σχολικού συμβούλου. Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις, με κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των σχολείων.
  • Στα ΑΕΙ θα «επιστρέψει» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου. Πλέον θα θέτουν υποψηφιότητα πρυτανικά σχήματα (για τη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων), ενώ τώρα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια.
  • Για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Σχεδιάζονται τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες, τα οποία θα συνοδευτούν με τη συγγραφή περίπου 180 νέων βιβλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ