Πρωτομαγιά ο διεθνής ποδηλατικός γύρος τερματίζει στα Γιάννινα

avgenakis podilata

Εθνικό στοίχημα αθλητικής αποκέντρωσης χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τον Διεθνή ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που αναβιώνει, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Κρήτη και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από πέντε ετάπ, στην Ήπειρο.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις πέντε συναρπαστικές διαδρομές που συνθέτουν για φέτος τον Γύρο, αναδεικνύοντας στο έπακρο τις περιοχές που διατρέχει το λαμπερό πελοτόν «μέσω της παγκόσμιας τηλεοπτικής μετάδοσης, αλλά και της εμπλοκής διεθνών μέσων ενημέρωσης χάρη στην τεράστια δημοφιλία που γνωρίζει η αγωνιστική ποδηλασία δρόμου διεθνώς».

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που εκκινεί στις 26 Απριλίου με την επίσημη παρουσίαση των ομάδων στο Ηράκλειο της Κρήτης και ολοκληρώνεται με τον τερματισμό του 5ου ετάπ στα πανέμορφα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά event στον κόσμο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Εννιά οι πόλεις, εκκίνησης και τερματισμού:

Ηράκλειο

Χανιά

Αθήνα (ΟΑΚΑ)

Ιτέα

Δελφοί

Καρδίτσα

Λάρισα

Μετέωρα (Καλαμπάκα)

Ιωάννινα

Κυριακή 1 Μαίου / 5ο ΕΤΑΠ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα = 154,5 χλμ

Η 5η και τελευταία ημέρα του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, είναι εκείνη που θα κρίνει τον νικητή της γενικής κατάταξης.

Πρόκειται για το «βασιλικό» ΕΤΑΠ της διοργάνωσης. Παρότι χιλιομετρικά είναι το πιο μικρό, με μήκος 154,5 χιλιόμετρα, είναι το πιο δύσκολο όλων με 2.627 μέτρα υψομετρικά!

Η εκκίνηση θα δοθεί στην Καλαμπάκα και με το… καλημέρα το τερέν είναι ανηφορικό! Οι ποδηλάτες θα ανέβουν το μοναδικής μορφολογίας σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τον γύρο για να ξαναπεράσουν από την Καλαμπάκα.

Κατόπιν κατευθύνονται προς την οροσειρά της Πίνδου, για να διασχίσουν την περίφημη Κατάρα, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του Γύρου, στα 1.700 μέτρα!

Μετά από το Μέτσοβο αρχίζει το τελικό στάδιο του ΕΤΑΠ και η κίνηση προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Η γραμμή του τερματισμού είναι τοποθετημένη στην Ακτή Μιαούλη, με φόντο την πανέμορφη Λίμνη Παμβώτιδα.

Ένα συγκλονιστικό τοπίο, που συγκαταλέγεται στα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας και θα αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό του επιλόγου του 19ου Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι η αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας ενισχύει την επιστροφή της χώρας μας σε υψηλού επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις και την πολύπλευρη πλέον εκμετάλλευσή τους για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα εξήρε τη βοήθεια των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ευχαριστώντας θερμά τους Δήμους και τις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται το πελοτόν για την πολύ σημαντική στήριξή τους.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης έδωσε το περίγραμμα της εξόχως σημαντικής αυτής διοργάνωσης και την πολυεπίπεδη θετική επίδρασή της καταλήγοντας:

«Δημιουργούμε ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα.

Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.

Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών που θα έρθουν και στη χώρα μας.

Εκπαιδευτικό, καθώς έχουμε ετοιμάσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σε άμεσο χρόνο, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης στους πολίτες, σε μια εποχή που επιβάλλεται κάθε ενέργειά μας να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

Η ιστορία, ο πολιτισμός μας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μας, σύμβολα αιώνια για την παγκόσμια κοινότητα, σε συνδυασμό με τα απαράμιλλου κάλλους τοπία, συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας χάρη στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διεκδικεί και διοργανώνει η χώρα μας, όπως ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ