Πρώτο βήμα για το διασυνοριακό πάρκο Αώου!

ipourgoi perivallontos

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ίδρυση διασυνοριακού πάρκου Αώου έγινε. Ο Αώος αποτελεί το ποτάμι που ενώνει την Ελλάδα και την Αλβανία. Παράλληλα όμως έχει προκαλέσει και ένα παγκόσμιο κίνημα για την διατήρησή του ως ελεύθερης ροής, χωρίς υδροηλεκτρικά και άλλες παρεμβάσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο όπου συζήτησαν διεξοδικά τον συντονισμό για τον Αώο.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινής ομάδας εργασίας για τη δημιουργία νέου διασυνοριακού πάρκου «Αώου – Vjosa», Ελλάδας – Αλβανίας, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας του ποταμού.

Εντός του 2023, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας, όπου και θα υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στις δύο χώρες που θα εξειδικεύει τις επόμενες δράσεις για την προστασία του ποταμού.

Ο Αώος είναι ο τελευταίος άγριος και ελεύθερης ροής ποταμός στην Ευρώπη. Διανύει 70 χλμ στην Ελλάδα και 190 χλμ στην Αλβανία μέχρι να καταλήξει στην θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ