Πρώτο σχολείο με γεωθερμία στο Δήμο Αρταίων

sxolei geotermia

Το πρώτο της σχολείο με ενεργειακή αυτονομία μέσω γεωθερμίας, απέκτησε η Άρτα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Το έργο υλοποιήθηκε με γεωθερμία και αντλία θερμότητας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου GOAL nZEBs (GreeceOllaborateswithALbania for nZEBs) του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020». Για την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος Αρταίων συνεργάστηκε με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και δαπανήθηκαν 240.000 ευρώ.

Όπως σημείωσαν πηγές της Δημοτικής Αρχής, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί και νέος ελαστοσυνθετικός τάπητας στο γήπεδο μπάσκετ του σχολείου, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου θα ολοκληρωθεί μεαντικατάσταση των κουφωμάτων με νέαενεργειακούτύπου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου, προστίθεται στα σχολεία που έχουν ήδη ολοκληρώσει αντίστοιχα έργα, όπως το 1ο Γυμνάσιο το Λύκειο, το Γυμνάσιο Γραμμενίτσας, το Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων και το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμιάς, ενώ αναμένεται να μπουν σε ανάλογα προγράμματα και άλλα σχολεία.

Πως θερμαινόταν πριν το σχολείο:

Για τη θέρμανση του σχολείου μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν συμβατικός λέβητας πετρελαίου ισχύος 160.000 kcal/h. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Αρταίων και με βάσει τα τιμολόγια αγορών, το σχολείο καταναλώνει 2.000 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο για θέρμανση σε μια περίοδο που διαρκεί από Νοέμβριο έως Μάρτιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει (και τις οποίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα), με τη γεωθερμία θα μειωθεί η κατανάλωση πρωτογενής ενέργειας σε ποσοστό 70%, η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 67% και το ετήσιος κόστος κατά 73%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ