Πρώτο φως για τον δρόμο Γιάννινα- Κακαβιά

ionia tounel egnatia

Ένα μικρό φως για την βαλτωμένη εδώ και χρόνια επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά αχνοφαίνεται μέσω του ταμείου ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό το Υπουργείο Υποδομών πέταξε από πάνω του κάθε ευθύνη για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Έτσι δημιουργήθηκε το μοναδικό παράδοξο στην χώρα να μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια τόσο η ολοκλήρωση της μελέτης όσο και η εκτέλεση ενός έργου διευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Η υλοποίηση ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση των μελετών και την χρηματοδότηση του έργου.

Εξ ίσου δύσκολο είναι και για την Περιφέρεια Ηπείρου να υλοποιήσει ένα έργο τέτοιας κλίμακας και χωρίς κανένα χρηματοδοτικό μοντέλο.

Τώρα μία μικρή ελπίδα για την κατασκευή του δρόμου Ιωαννίνων- Κακαβιάς φαίνεται να δίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κι αυτό προέκυψε μετά την τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία προτάσεων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, του Υφυπουργού   Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου, του  Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών  Γιώργου Καραγιάννη και των περιφερειαρχών της χώρας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε γενική ενημέρωση για τις προτεραιότητες, τις προϋποθέσεις  και τον τρόπο ένταξης των έργων στο εν λόγω Ταμείο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, προέβη σε γενικές αναφορές για παρεμβάσεις που απαιτούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε έργα αγροτικών υποδομών και περιβάλλοντος,  δίνοντας έμφαση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες (Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια- Γέφυρα Καλογήρου και στο παραλιακό μέτωπο), επικαλούμενος και τις πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις που είχαν γίνει στο Υπουργείο Υποδομών. 

Από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης,  διαφαίνονται  πιθανότητες για χρηματοδότηση  του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, το οποίο έχει ώριμες μελέτες, που αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς οι συμβασιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της διετίας 2021-2022. 

Ο Υπουργός σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, του μετέφερε την πρόθεσή του για ένταξη του έργου στο «Ταμείο Ανάκαμψης», εφόσον θα πληρούνται οι γενικοί κανόνες που θα τεθούν.

Η τηλεδιάσκεψη Υπουργού Υποδομών- Περιφερειαρχών θα επαναληφθεί μετά από ένα δεκαήμερο περίπου, οπότε και θα υπάρχει μια γενικότερη εικόνα για τα πρώτα ώριμα από πλευράς μελετών έργα που πρόκειται να προωθηθούν προς ένταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ