Πρώτη συλλογική αγωγή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

DEH XRHMA14

Την πρώτη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και η Ένωση Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ «λόγω της αυξημένης συμμετοχής και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες των καταναλωτών, η Γραμματεία της Συλλογικής Αγωγής (Ηρώδου Αττικού 6, Χαλάνδρι Αττικής) θα μείνει ανοιχτή το Σάββατο 30-04-2022 και την Κυριακή 01-05-2022 από 9 έως 5 μμ (τηλ 211 0135 199 και 211 0315 200)».

«Καλούμε τους καταναλωτές να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα και να συμμετέχουν στην αγωγή, με στόχο τη δικαίωσή μας και την απαλλαγή μας από το αισχροκερδές κατασκεύασμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που υπονομεύει τη ζωή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος δοκιμάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη κύμα διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να τους πληρώσουν. Ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων οφείλονται στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τον όρο τον συναντάμε σε όλα τα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (στα ψιλά γράμματα) και ουσιαστικά είναι αυτός που δίνει το δικαίωμα στους παρόχους να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, οι οποίες και παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Είναι λοιπόν ένας μηχανισμός που αντανακλά τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,86% Κώστα Μανιάτη, από την 1η έως την 21η Απριλίου έχει κοπεί το ρεύμα σε 6.000 με 6.500 νοικοκυριά ενώ συνεχίζεται η εκτέλεση εντολών διακοπής που φτάνουν μόνο προς το παρόν τις 26.500. Μάλιστα ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μόνο στον νομό Αττικής εκδίδονται πλέον σε καθημερινή βάση περίπου 500 εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης μετά από σχετικές αιτήσεις των παρόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ