Πρόταση για ν’ ανοίξει ο δρόμος προς την Unesco

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση ώστε να ανοίξει ο δρόμος της UNESCO κατέθεσε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίων Φορέων για τις Πολιτιστικές Διαδρομές, που έγινε παρουσία της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Ο κεντρικός άξονας της πρότασης είναι η ένταξη και των πέντε σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου που απαρτίζουν την «Πολιτιστική Διαδρομή».

Ο Δήμαρχος τόσο κατά την συνεδρίαση όσο και στην συζήτηση που είχε με την Υπουργό επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στο πάγιο αίτημα των κατοίκων για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δωδώνη όπου θα φιλοξενηθούν ευρήματα που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου της Αθήνας όπως κι άλλα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή αντίγραφα αυτών.

Το δεύτερο θέμα, αφορούσε στην άμεση ανάγκη ανάπλασης των εισόδων των Τοπικών Κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο Δήμος έχει εκπονήσει σχετική μελέτη, η οποία παρότι είχε την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν εγκρίθηκε από το ΚΑΣ για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίησή της και ζήτησε την παρέμβασή της ώστε να υπάρξει συντονισμός των κεντρικών υπηρεσιών ώστε να προκύψουν οι σαφείς κατευθύνσεις για τις παρεμβάσεις.

Υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου είναι επιτακτική καθώς η σημερινή εικόνα δεν συνάδει με τον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος αναβαθμίζεται περαιτέρω με την δρομολογημένη από την Περιφέρεια Ηπείρου κατασκευή του νέου πάρκινγκ.

Ο κ. Ντακαλέτσης επανέλαβε την ανάγκη ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO. Προ πενταετίας είχε επιτευχθεί η εγγραφή στον ενδεικτικό κατάλογο μαζί με μία ακόμη ομάδα αρχαίων θεάτρων της χώρας. Φαίνεται όμως ότι η πρόταση αυτή δεν προχώρησε με τους επιθυμητούς ρυθμούς και δείχνει εξαιρετικά «δυσκίνητη».

Με αυτό το δεδομένο, ο Δήμαρχος Δωδώνης πρότεινε την διαμόρφωση νέας, κοινής πρότασης, που θα περιλαμβάνει τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου που απαρτίζουν την «Πολιτιστική Διαδρομή». Την Δωδώνη, τα Γίτανα, την Κασσώπη, την Νικόπολη και την Αμβρακία.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο που θα υλοποιήσει ο Δήμος μέσω του Interreg  και αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας. Στο ίδιο έργο περιλαμβάνονται εργασίες στη Βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών στην Τοπική Κοινότητα Κωστάνιανης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της περιοχής.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και σκοπός είναι να παρατείνει την παραμονή των επισκεπτών στην Αρχαία Δωδώνη, κάτι άλλωστε που αποτελεί και στόχο του μεγάλου προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ