Πρόταση αποφοίτων… Ένα Κέντρο Τέχνης στο κτίριο που καταρρέει!

Η εικόνα που παρουσιάζει το παλιό Πανεπιστήμιο, στην οδό Δομπόλη, η εικόνα της εγκατάλειψης και της κατάρρευσης μπορεί να αφήνει ασυγκίνητη την πολιτεία όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους πολίτες. H εικόνα εξοργίζει, η αδιαφορία πληγώνει… Και είναι πραγματικά συγκινητικό αλλά και παράδειγμα για πολλούς το ενδιαφέρον που έδειξαν απόφοιτοι της Φιλοσοφικής Σχολής οι οποίοι σπούδαζαν στα Γιάννινα το 1972! Οι απόφοιτοι κατέθεσαν ψήφισμα στο Δήμο Ιωαννιτών για την διάσωση του κτιρίου αλλά και μία πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για την μετατροπή του σε κέντρο μοντέρνας τέχνης!

Οι απόφοιτοι συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στον οποίο κατέθεσαν το ψήφισμα για την μετατροπή του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη σε ένα σύγχρονο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Στο ψήφισμα τους οι απόφοιτοι της Φιλοσοφικής Σχολής κάνουν λόγο για ένα κτίριο «σύμβολο πνευματικότητας που ταυτίζεται με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων».

Διαπιστώνουν όμως πως έφτασε σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και αποσάθρωσης και ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σ’ ένα πνευματικό κτίριο, στο οποίο εναπόθεσαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους χιλιάδες φοιτητές για να εξαλειφθεί η απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψής του».

Όπως δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι αρωγοί και θετικοί σε κάθε προσπάθεια διάσωσης του κτιρίου που θα στοχεύει σε λειτουργία ανάλογη με την πορεία και την πνευματικότητά του.

Ανάμεσα στους αποφοίτους μάλιστα ήταν και ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κολοκυθάς ο οποίος έχει επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση μετατροπής του κτιρίου σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Ο κ. Κολοκυθάς ανέπτυξε την πρότασή του στο Δήμαρχο και την κατέθεσε γραπτώς ζητώντας τη στήριξή του.

Μεταξύ άλλων, προτείνει, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η ιδέα του και προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, να πραγματοποιούνται στο χώρο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ώστε σταδιακά, τόσο το παλιό κτίριο, όσο και το νέο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, να ενταχτούν στον πνευματικό ιστό της πόλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ξεκάθαρα υπέρμαχος της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού πανεπιστημίου, τονίζοντας και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Δήμος σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Κολοκυθά, την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, δεσμεύτηκε να την μελετήσει σε βάθος και να διερευνήσει μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ