Πρόταση ανίχνευσης του Covid στα αστικά λύματα

Την ενεργοποίηση και συμμετοχή των μηχανικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάπτυξη επιδημιολογικής μελέτης που θα βασίζεται σε δείγματα από τα λύματα των βιολογικών καθαρισμών προτείνει η «Ενωτικής Πρωτοβουλία Μηχανικών» με επιστολή της προς το προεδρείο του ΤΕΕ Ηπείρου.

Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανικών που απαρτίζουν τις Μόνιμες Επιτροπές Υποδομών, Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (και όσων άλλων έχουν τη γνώση, τη διάθεση και τη δυνατότητα να συνεισφέρουν) στην κατεύθυνση ταυτοποίησης της παρουσίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της περιοχής ευθύνης  (Ήπειρος και Λευκάδα).

Είναι γνωστό πως στις περιοχές όπου υπάρχει και λειτουργεί Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων το σύνολο των απεκκρίσεων του πληθυσμού οδηγούνται από κάθε κατοικία μέσα από δίκτυο αγωγών αποχέτευσης στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό κι από εκεί στην ΕΕΛ. Καθώς επίσης και ότι η Ενόργανη Ανάλυση, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση RTPCR (Real Time Polymerase Chain Reaction) από πιστοποιημένα εργαστήρια, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει βιολογικό υλικό που ενυπάρχει στα αστικά λύματα. Επομένως και το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες στην Ολλανδία και την Κίνα όπου γενετικό υλικό του ιού ανίχνεύιηκε σε Ε.Ε.Λ.

Η συστηματική μελέτη των λυμάτων, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, είναι σε θέση να προσδιορίσει την τάξη μεγέθους του προσβληθέντος πληθυσμού, με κόστος κατά πολύ μικρότερο του κόστους πραγματοποίησης του τεστ ταυτοποίησης, δρά μαζικά και υποβοηθητικά  και αποτελεί ασφαλή δείκτη για την έκταση διασποράς του ιού, επομένως και για το είδος των περιοριστικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε κάθε περιοχή, ήπια, λιγότερο ήπια ή πολύ αυστηρά, όπως το lockdown, καθώς και για την αποκλιμάκωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση προσφέρει επιδημιολογική πληροφορία η οποία σήμερα περιορίζεται μόνο στους νοσούντες με συμπτώματα και στα αποτελέσματα τα διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ