Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ υποστηρίζοντας το ρόλο του ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, διοργάνωσε την Ημερίδα με θέμα: «Κλιματική κρίση, πράσινη ανάπτυξη, αειφόρος σχεδιασμός των απομονωμένων περιοχών της Ηπείρου». Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό αποτυπώθηκε από την μεγάλη προσέλευση μελών του Επιμελητηρίου και πολιτών, ενώ ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων, οι οποίοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την αναζωογόνηση των απομακρυσμένων περιοχών του τόπου.
Για μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, με σπάνιο φυσικό κάλλος και πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα, κατατέθηκαν σκέψεις πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα οδηγήσουν στην άρση της απομόνωσης αυτών των απομακρυσμένων περιοχών. Ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ της περιόδου 2023- 2027, καθώς και στις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται, έγινε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση και πως αυτή η διαδικασία θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς κυρίως τομέα της περιοχής.
Ιδιαίτερα αναλυτικός για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές υπήρξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος προσδιόρισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και των συνθηκών ζωής των εναπομεινάντων κατοίκων και τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και όλοι οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και να δουλέψουν εντατικά. Επίσης χρήσιμες απόψεις και ιδέες για την εξεύρεση λύσεων κατέθεσε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Ματίκας.
Προτάσεις για διάφορα προγράμματα υποστήριξης της τοπικής οικονομίας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και είχαν απτά αποτελέσματα, όπως σε περιοχές των Δωδεκανήσων, της Εύβοιας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.α,, ανέφερε η Ομότιμος Καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Αντωνία Μωροπούλου, ενώ τόνισε ότι παρόμοιες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε περιοχές της Ηπείρου, θεωρώντας ότι η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρεται για την πιλοτική του εφαρμογή. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Πατσαβός αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην διαφύλαξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών και τους τρόπους όπου η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.
Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάννης Τσίγκρος, αναφέρθηκε σε προτάσεις που εισακούστηκαν οι οποίες θα επεξεργαστούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο και θα κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ενταχθούν δράσεις και έργα σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι αυτή τη στιγμή οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Περιφέρειας Ηπείρου ή σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.