Προστασία της φέτας ζητά ο ΣΕΚ

FETAΣε δηλώσεις τους στην ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει την αναγκαιότητα εντατικών ελέγχων στην αγορά με στόχο την προστασία των καταναλωτών αλλά και των δικαιωμάτων των ελλήνων κτηνοτρόφων, από απομιμήσεις λευκών τυριών τύπου φέτας.

Μάλιστα, ο κ. Πεβερέτος διερωτάται πώς γίνεται να διακινείται στην αγορά και στο λιανικό εμπόριο προϊόν που φέρει την ονομασία ΦΕΤΑ και πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές καταναλωτή, της τάξης των 3,5 και 4 ευρώ/κιλό, όταν η πρώτη ύλη κοστίζει περίπου 3,25 ευρώ το κιλό.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ, «για την παραγωγή ενός κιλού Φέτας απαιτείται γάλα πρόβειο και γίδινο σε αναλογία 70-30% αντίστοιχα. Συνολικά για να παραχθεί ένα κιλό τέτοιου είδους τυρί χρειάζονται 4 κιλά γάλα, εκ των οποίων , σύμφωνα με την προαναφερόμενη αναλογία 3 πρόβειο και 1 γίδινο.

Με δεδομένο ότι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περί τα 90 λεπτά/κιλό στο πρόβειο (ενώ δεν λείπουν και τιμές περί το 1 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα) και στο γίδινο περί τα 55 λεπτά, πως είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο εμπόριο φέτα που πωλείται στο ράφι 3,5 – 4 ευρώ, όταν μόνο η πρώτη ύλη κοστίζει 2,70 ευρώ (τρία κιλά πρόβειο επί 90 λεπτά = 2,7 ευρώ) + 0,55 ευρώ (ένα κιλό γίδινο επί 55 λεπτά το κιλό), δηλαδή συνολικό κόστος για την πρώτη ύλη 3,25 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ