Προσκλήσεις για προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας

espa3Στη δημοσιοποίηση προσκλήσεων συμμετοχής σε «στρατηγικά έργα» για τα τέσσερα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (εκτός από το πρόγραμμα Ελλάδα – ΠΓΔΜ) αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί από την ΕΕ τα Συστήματα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων και ολοκληρώθηκε η διαδικασία κλεισίματος των προγραμμάτων της προηγούμενης περιόδου με απορρόφηση πόρων 531,3 εκατ. ευρώ, χωρίς «καμιά πολιτική παρέμβαση στην αξιολόγηση και την έγκριση των προτεινόμενων έργων», όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την πορεία των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (πρώην Interreg) ήταν μηδέν, η ενεργοποίηση όλων των Προγραμμάτων ήταν μηδέν, δεν είχε ενταχθεί κανένα έργο σε κανένα πρόγραμμα, είχαν δημοσιευθεί μόνον τέσσερις προσκλήσεις και μόνο σε μία από αυτές είχε ξεκινήσει η αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, είχε συσταθεί μόνο μία (από τις πέντε) Κοινές Τεχνικές Γραμματείες (ΚΤΓ), είχε συσταθεί μόνο μία (από τις πέντε) Επιτροπές Καθοδήγησης/Αξιολόγησης Έργων, εκκρεμούσε η κατάθεση στην ΕΕ (και έγκριση από αυτήν) των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου για δύο από τα προγράμματα, και εκκρεμούσε το κλείσιμο των προγραμμάτων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου (2000- 2007).

Σήμερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, η κατάσταση των προγραμμάτων είναι διαφορετική καθώς έχουν πιστοποιηθεί δαπάνες ύψους περίπου 25,3 εκατ. ευρώ (ΟΠΣ), έχει ενεργοποιηθεί το 67,7% του συνόλου των προγραμμάτων (με βάση τα ενταγμένα έργα) και αν συνυπολογιστούν και οι δύο προσκλήσεις που είναι ανοιχτές αυτήν τη στιγμή, τότε το ποσοστό ενεργοποίησης γίνεται 80,2%, έχουν ενταχθεί 224 έργα, έχουν δημοσιευθεί 11 Προσκλήσεις (οι δύο είναι ανοιχτές τώρα), έχουν συσταθεί οι τέσσερις Κοινές Τεχνικές Γραμματείες, ενώ ολοκληρώνεται η σύσταση και της τελευταίας Κοινής Τεχνικής Γραμματείας (για το Ελλάδα- Αλβανία), έχει συσταθεί το σύνολο των Επιτροπών Καθοδήγησης/Αξιολόγησης Έργων και ενεργοποιήθηκε το Πρόγραμμα Ελλάδα- Ιταλία, το οποίο ήταν παγωμένο από το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ