Προσφυγή στο ΣτΕ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

HLEKTR_TSIGΠροσφυγή, με την οποία επισημαίνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παράνομα απαγόρευσε την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύθηκε η διακίνηση και η διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων, αλλά και όλων των υποκατάστατων του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη.

Αρχικά, η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, τον Ιούνιο του 2008. Στη συνέχεια αναρτήθηκε και πάλι για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την προσθήκη ότι ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε κατάσχεση και καταστροφή ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 1316/1983, υπουργικές αποφάσεις ΔΥΓ3(α)83657/2006 και Υ3δ/515/1994) ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως «φαρμακευτικό προϊόν» και κατά συνέπεια για την κυκλοφορία του στην αγορά απαιτείται η σχετική άδεια κυκλοφορίας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -σύμφωνα με την εταιρεία- δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δηλαδή, δεν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, πολλώ δε μάλλον δεν αντιμετωπίζουν ανθρώπινη ασθένεια, αφού απλώς είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ατμοποίησης της νικοτίνης. Η δε νικοτίνη, δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα και ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως ουσία με θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινη ασθένεια, προσθέτει η εταιρεία.

Τέλος, επισημαίνει η εταιρεία, ότι αναρμοδίως ο ΕΟΦ εξέδωσε την επίμαχη απαγορευτική απόφασή του, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, ούτε προϊόν απωθητικό του καπνίσματος ή κατά του καπνίσματος, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Δηλαδή, προσθέτει η προσφεύγουσα εταιρεία, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόν αρμοδιότητας του ΕΟΦ και -εκ του λόγου αυτού- δεν μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ρύθμιση ή απαγόρευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ