Προς την Unesco οι «χρησμοί» της Αρχαίας Δωδώνης

elasmata xrismoi

Αισιοδοξία για την ανάδειξη του μοναδικού παγκοσμίως συντάγματος μολύβδινων χρηστηρίων πινακίων (ελασμάτων) από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, μέσα από την ένταξή του στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της Unesco, δημιουργεί η πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με την κατάθεση της σχετικής αίτησης υποψηφιότητας.

Μετά από συνεργασία που είχε το τελευταίο διάστημα με τη νυν προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης της αρμόδιας Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco για την εξέταση του φακέλου, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να υποστηρίξει το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το Δήμαρχο Δωδώνης, σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί από κοντά το θέμα, η πρόταση υποψηφιότητας ωριμάζει και θα κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, άρτια, έγκαιρα και πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία, στην Εθνική Επιτροπή της Unesco, για την προώθηση της υποψηφιότητας στο διεθνή οργανισμό που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τονίζει τα εξής: «Η ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco είναι ο ένας από τους μεγάλους στόχους μας για την ανάδειξη της Δωδώνης. Ελπίζουμε στη θετική εξέλιξη για το μοναδικό θησαυρό των Δωδωναίων ελασμάτων που θα επιτρέψει μελλοντικά την καλύτερη μελέτη, συντήρηση και ανάδειξή τους, μέσω της δημοσίευσης ή και της έκθεσής τους ακόμα, στον τόπο μας. Οφείλουμε δε, ένα προκαταβολικό «ευχαριστώ» στην Υπουργό Πολιτισμού, για το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει το συγκεκριμένο στόχο. Συμφωνήσαμε τέλος, όπως κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στα Ιωάννινα, περί τα τέλη Οκτωβρίου, συζητήσουμε εκτενώς για όλες τις προτάσεις και προτεραιότητες του Δήμου μας, αναφορικά με τον αρχαιολογικό χώρο, μια εκ των οποίων αποτελεί και η πρωτοβουλία να εγγραφεί ο αρχαιολογικός χώρος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα».

Τι είναι τα ελάσματα

Τα χρηστήρια πινάκια (ελάσματα) είναι μικρά αποτμήματα εύθραυστων, λεπτών φύλλων μολύβδου. Μέσω της χάραξης μικρών κειμένων τεκμηριώνεται άμεσα μία από τις πρακτικές χρησμοδότησης στο Πανελλήνιο Μαντείο και Ιερό του Δία και της Διώνης. Οι προσκυνητές του μαντείου έγραφαν στη μία όψη του μολύβδινου πινακίου το ερώτημά τους και στη συνέχεια το δίπλωναν ή το τύλιγαν, κλείνοντας το ερώτημα στο εσωτερικό του.

Στα ελάσματα διαβάζονται συνολικά 4.216 επιγραφές.

Η κατάσταση συντήρησής τους ποικίλλει: ορισμένα ελάσματα αποκαλύφθηκαν σε θραύσματα, άλλα σε τμήματα που συνδέονται, ενώ υπάρχουν και ακέραια. Το μέγιστο μέρος τους (άνω των 2.500) φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ