Προς νέα αναμόρφωση ο χάρτης των Πανεπιστημίων

panepistimio eisodos

Με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου η 98η Σύνοδος Πρυτάνεων, ενώ η πόλη παρέμενε ουσιαστικά αποκλεισμένη από την Αστυνομία στις κεντρικές αρτηρίες προκαλώντας ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους κατοίκους.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ζήτησε από τους πρυτάνεις προτάσεις για νέα αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επισημαίνοντάς τους να λάβουν υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και το τοπίο που διαμόρφωσε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ειδικότερα: 

1.    Σημείωσε τρεις κεντρικές παραμέτρους που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη: α. η εμπεριστατωμένη προσέγγιση της ΕΘΑΑΕ λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, β. το τοπίο που διαμορφώθηκε από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γ. οι προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ για τη φυσιογνωμία που επιδιώκει να διαμορφώσει το κάθε Ίδρυμα στο μέλλον.

2.    Θα αποσταλεί επιστολή προς τα Ιδρύματα που θα θέτει κατευθυντήριους άξονες και θα τα καλεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους. 

Αναφορικά με το προσωπικό των ΑΕΙ η υπουργός ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις, παραγνωρίζοντας ωστόσο τις τεράστιες απώλειες προσωπικού των ιδρυμάτων την τελευταία δεκαετία, που σε καμιά περίπτωση δεν ισοσκελίζονται αν η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις σήμερα είναι 1/1, όπως είπε η υπουργός.

Συζήτηση έγινε και για τα νέα κριτήρια κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, στα οποία οι πρυτάνεις έχουν εντοπίσει μια σειρά προβλήματα και κενά.

Η υπουργός στάθηκε και στο θέμα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, με αναφορές στα αποτελέσματα από τις συνεργασίες τους με ευρωπαϊκά, αμερικανικά, βρετανικά, κινεζικά Πανεπιστήμια κ.ά., ενώ οι πρυτάνεις ζήτησαν διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για εκπόνηση ξενόγλωσσων προγραμμάτων και απόδοση τίτλων σπουδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ