Προς μετωπική σύγκρουση και οριστική ρήξη Περιφερειάρχη και Κυβέρνηση

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Το μέτωπο των απορριμμάτων παραμένει εξαιρετικά θερμό στην Ήπειρο. Το άρθρο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, απολύτως φωτογραφικό για την περίπτωση της Ηπείρου, αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας όπως και το εργοστάσιο και τα μεταφέρει στον ΦΟΔΣΑ.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ήδη η Περιφέρεια έχει ανοιχτά μέτωπα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι σε μόνιμη δικαστική διαμάχη με την «Αειφορική Ηπείρου» θυγατρική της ΤΕΡΝΑ και επιπλέον εκκρεμεί η παραπομπή της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό που συνδέεται με τα θέματα των απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης πριν από λίγες βδομάδες αναζήτησε διέξοδο στην διαχείριση των απορριμμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου και τις συναντήσεις που είχε ενώ λίγο αργότερα είχε κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα παρέμβει υπέρ της Περιφέρειας για το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων που έχει επιδικαστεί από το διαιτητικό δικαστήριο.

Και ως κεραυνός εν αιθρία ήρθε το άρθρο που ανατρέπει το καθεστώς διαχείρισης και μαζί με το εργοστάσιο περνάει στον ΦΟΔΣΑ και όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Περιφέρειας και Αειφορικής Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης για να απαντήσει σε όλα αυτά χρησιμοποιήσει μία πολύ βαριά λέξη. Τη λέξη «πραξικόπημα». Πραξικόπημα που προφανώς έκανε η Κυβέρνηση και ο μόνος που αθωώνεται από τον κ. Καχριμάνη είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Από την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της Περιφέρειας ξεχωρίζουν ορισμένα σημεία:

– Η τροπολογία για τη μεταβίβαση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, ήταν ένα πραξικόπημα.

– Η Περιφέρεια είναι σε σύγκρουση με την θυγατρική ΤΕΡΝΑ για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την μικρότερη επιβάρυνση των Ηπειρωτών.

-Υπήρξε εξόφθαλμη παρέμβαση της Κυβέρνησης για να αποτραπούν ενέργειες της Περιφέρειας την ώρα που είχε γνωστοποιήσει ότι θα προσφύγει στην Εισαγγελική Αρχή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών.

-Η Περιφέρεια θα προσφύγει στις δικαστικές και τις ανεξάρτητες αρχές για τα εκκρεμή ζητήματα που έχει με την Αειφορική.

Η ανακοίνωση μιλά για «πραξικόπημα» που έγινε χωρίς να αναφέρεται ο ιθύνων νους και ποιος τελικά επωφελείται από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία έκφραση που έχει ειδικό πολιτικό βάρος και δείχνει το τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και ορισμένων κύκλων της κυβέρνησης γιατί το συγκεκριμένο άρθρο που περιέχεται σε τροπολογία με δώδεκα υπογραφές Υπουργών προφανώς δεν αποτελεί προϊόν ενός δευτεροτρίτου Γενικού Γραμματέα.

Τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό…

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την ανακοίνωση της Περιφέρειας είναι πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί να παρατήσει τα όπλα και να παραδώσει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ. Κι αυτό συνεπάγεται μέγιστες συγκρούσεις το επόμενο διάστημα, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι και προεκλογικό για τα κόμματα..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ