Προς κατάρρευση το Νοσοκομείο Άρτας.. Έμεινε μόνο ένας ακτινολόγος!

nosokomeio arta

Στη μεγάλη λίστα των νοσοκομείων που οδεύουν προς πλήρη κατάρρευση προστίθεται και αυτό της Άρτας. Τα προβλήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες αντί να λυθούν γιγαντώνονται.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφει ένα προς ένα η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών σε μία προσπάθεια να ακούσουν οι αρμόδιοι και να δώσουν λύσεις.

Από τις αρχές του καλοκαιριού το Ακτινολογικό λειτουργούσε με δύο μόνιμους γιατρούς οι οποίοι έφτασαν στα όρια της εξάντλησης.

Στα προγράμματα  εφημεριών με κενές μέρες η  λύση της διοίκησης  είναι η μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικό εργαστήριο για αξονικές, υπερήχους κλπ, με ότι κινδύνους ενέχει αυτό για την ασφάλεια και την ζωή τους.

Πλέον το ακτινοδιαγνωστικό θα λειτουργεί με έναν ακτινολόγο και όπως είναι φανερό αυτό καθιστά την λειτουργία όλου του νοσοκομείου επισφαλή έως αδύνατη.

Η Χειρουργική κλινική λειτουργεί  στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός  χωρίς βοηθό καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς.

Η Παθολογική κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού. Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους  σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις  εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.

Η Πνευμονολογική κλινική, η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,  καλύπτει  Λευκάδα, Πρέβεζα , Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με τρεις πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης  ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η Μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.

Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον  με 3 ειδικούς και 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες  κλινικές του νοσοκομείου όπως η μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης.

Το νοσοκομείο μας καλύπτει μεγάλη περιοχή ,όχι μόνο τον νομό με τον ορεινό όγκο αλλά και όμορους  νόμους (Λευκάδα, Πρέβεζα, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας).

Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές.

«Το νοσοκομείο της Άρτας έρχεται να προστεθεί στην μακριά λίστα των ελληνικών νοσοκομείων που υφίστανται την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση χρόνια τώρα.

Των νοσοκομείων που σε όλη την χώρα λειτουργούν με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών , με τεράστια κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ,με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζόμενων.

Στην χώρα του «πάμε και όπου βγει» το ΕΣΥ καταρρέει. Η δημόσια υγεία δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η ιδιωτικοποίηση, η απαξίωση, η υποβάθμιση .

Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Προσλήψεις  άμεσα με τα τυπικά προσόντα γιατρών και κίνητρα για στελέχωση των νοσοκομείων της επαρχίας.

Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων.

Δημόσιο σύστημα υγείας σύγχρονο, αξιόπιστο, προσβάσιμο δωρεάν για όλους.

Οι ζωές μας μετράνε» επισημαίνει στην παρέμβασή της η Τριμελής Επιτροπή των Γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ