Προς έγκριση το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

MHNIGITIDAΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε την Παρασκευή στην ΕΕ να εγκρίνει το εμβόλιο Βexsero, το πρώτο που προσφέρει ανοσία από τον επικίνδυνο ορότυπο Β του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα στα παιδιά προκαλείται συνήθως από το βακτήριο Neisseria meningitidis, περισσότερο γνωστό ως μηνιγγιτιδόκοκκος, το οποίο απαντάται σε διάφορες μορφές ή ορότυπους.

Τα σημερινά εμβόλια κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας προστατεύουν από τους ορότυπους A, C, Y, και W-135, όχι όμως από τον ορότυπο Β.

Το Bexsero πιθανότατα θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2013, καθώς οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων συνήθως γίνονται δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός δύο μηνών.

Το εμβόλιο προορίζεται για παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των δύο μηνών.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι σχετικά σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια, καθώς σκοτώνει το 10% των θυμάτων της και προκαλεί μόνιμες βλάβες, όπως εγκεφαλική βλάβη και κώφωση, στο 20% των περιπτώσεων.

Παραμένει πάντως ασαφές αν οι κυβερνήσεις θα εντάξουν το νέο Bexsero στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών, καθώς η συχνότητα της μηνιγγίτιδας Β είναι χαμηλή και συνεχίζει να βαίνει μειούμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ