Προς δοκιμαστική λειτουργία ο βιολογικός Λούρου

Μέσα στην άνοιξη (τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο) θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Λούρου, Στεφάνης,Ωρωπού και Θεσπρωτικού.

Το μεγάλο αυτό έργο είναι σχεδόν έτοιμο (απομένει ένα αντλιοστάσιο) και θα αλλάξει τα δεδομένα της διαχείρισης των λυμάτων σε μια “ευαίσθητη” περιβαλλοντικά περιοχή που γειτνιάζει με τον ποταμό Λούρο και τον Αμβρακικό Κόλπο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων τεσσάρων οικισμών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν διέθεταν όχι καν βιολογικό καθαρισμό αλλά ούτε δίκτυο αποχέτευσης.

Οι εργασίες εκτέλεσής του περιελάμβαναν (πέραν των εσωτερικών δικτύων, την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και τις λοιπές υποδομές σε Λούρο, Στεφάνη, Ωρωπό) και τον συλλεκτήριο αγωγό ακαθάρτων από το Δημ.Διαμέρισμα Θεσπρωτικού έως και τον συλλεκτήριο αγωγό της Στεφάνης) προκειμένου τα αστικά λύματα του οικισμού Θεσπρωτικού να οδηγηθούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Λούρου για την βιολογική επεξεργασία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη η λειτουργία του θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων των οικισμών τα οποία καταλήγουν στον Λούρο ποταμό και από εκεί στον Αμβρακικό Κόλπο.

Η κατασκευή κυρίως των δικτύων αποχέτευσης ήταν μια ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων εντοπίστηκαν και διασώθηκαν και αρχαιολογικά ευρήματα στον παλαιό οικισμό του Λούρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ