Προς αναθεώρηση το ΕΣΠΑ….

ESPA_4Τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθούν αισθητά οι διαδικασία και οι υπογραφές για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα με πιο ταχείς ρυθμούς έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα όμως έκανε γνωστό ότι θα εξορθολογιστεί και το σύστημα χρηματοδότησης.

«Πρόθεσή μας», είπε, «είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας».

Για τα δημόσια έργα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί συμβάλλουν στην απασχόληση και στηρίζουν την παραγωγική βάση της χώρας μακροπρόθεσμα.

«Επομένως», προσέθεσε, «είναι πολύ σημαντική για μας, η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχει καθυστερήσει. Θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50 με 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα».

Αυτή την περίοδο, ανέφερε ο υπουργός, βρισκεται σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου «τα έργα να μείνουν ζωντανά».

Τα έργα αυτά, σημείωσε, στηρίζονται κατά το 1/3 στο ΕΣΠΑ, κατά το 1/3 στα διόδια και κατά το υπόλοιπο 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει σε μία συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις τράπεζες και την Κομισιόν, «αναγκαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς», όπως τόνισε, διαφορετικά «θα έχουμε κατάπτωση ρητρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ