Προοπτικές στον οικοτουρισμό και την πράσινη ανάπτυξη

amiras kaxrimanis

Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, είχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, κατά την διάρκεια των οποίων παρουσίασαν το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και τη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών σε πράσινες οικονομικές δραστηριότητες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προώθηση του ποιοτικού και ήπιου τουρισμού, η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον απέναντι στην κλιματική κρίση και η δημιουργία κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας σε τομείς πράσινης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλωσόρισε την Υφυπουργό Τουρισμού στα Γιάννενα, δωρίζοντας της το λεύκωμα «Ιωάννινα, η πόλη μου» του Αιμιλίου Νέου και δήλωσε: «Ο νομός Ιωαννίνων και ολόκληρη η Ήπειρος είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και χαρισματικός από τους ανθρώπους. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικοτουρισμό και για πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για αυτές τις παρθένες περιοχές και την πλούσια βιοποικιλότητα τους, προάγοντας παράλληλα την πράσινη ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, από την πλευρά της τόνισε: «Έχει φθάσει η στιγμή να αναθεωρήσουμε το τουριστικό μας μοντέλο, να ξεπεράσουμε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Η προώθηση των ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού και οικοτουρισμού αποτελούν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα και στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε στα προτερήματα του τόπου, σημειώνοντας: «Η Ήπειρος έχει πολύ ωραίο περιβάλλον, ποιοτικά τοπικά προϊόντα και ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού αλλά υπάρχουν πολλές περαιτέρω προοπτικές και με την παρουσία των δύο Υφυπουργών εδώ σήμερα κάνουμε την αρχή».

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, σημείωσε: «Υποδεχθήκαμε με χαρά τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είναι πολύτιμος συνεργάτης του Δήμου μας και βοηθά σημαντικά σε πολλά θέματα. Με την ίδια χαρά υποδεχθήκαμε και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα του τουρισμού που βρίσκονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Ο τουρισμός έχει ανοίξει και έχουμε αυξημένες προσδοκίες».

Τους Υφυπουργούς στα Γιάννενα συνοδεύουν οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Τριάντης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ