Προκλητικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτή Καλλιόπης Βέττα για την Εγνατία Οδό, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με τις στενώσεις και τις αυξήσεις στα διόδια.
Ο Υπουργός επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας, αυτούς που ανακαλύφθηκαν μόλις η Εγνατία παραδόθηκε σε ιδιώτη, για να δικαιολογήσει τις ρυθμίσεις και την ταλαιπωρία και μάλιστα επιτέθηκε στη Βουλή λησμονώντας ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όπου η Εγνατία ήταν υπό κρατικό έλεγχο δεν ίσχυε καμία απολύτως ρύθμιση..
Απέφυγε να πει το παραμικρό για τις αυξήσεις στα διόδια και επανέλαβε αυτό που ήταν γνωστό ότι τα έργα στις σήραγγες θα διαρκέσουν μέχρι τρία χρόνια!!
Ο Υπουργός υπερασπίστηκε πλήρως τις επιλογές που έχουν γίνει, επικαλούμενος την ασφάλεια των σηράγγων και την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών ώστε να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Παράλληλα, όμως, επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες στο σύνολο των σηράγγων της Εγνατίας Οδού μπορούν να διαρκέσουν έως και 36 μήνες.
Με άλλα λόγια, η ταλαιπωρία που σήμερα βιώνουν καθημερινά οι οδηγοί δεν είναι ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο. Το ίδιο το Υπουργείο παραπέμπει σε έναν ορίζοντα τριετίας για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, με τον Υπουργό να σημειώνει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των σηράγγων αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Ο Χρίστος Δήμας υποστήριξε ότι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης των σηράγγων και τη συμμόρφωσή τους με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Όπως ανέφερε, για τις σήραγγες μήκους άνω των 500 μέτρων προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις βάσει των μελετών ανάλυσης κινδύνων, με στόχο την αδειοδότησή τους ως σηράγγων Κατηγορίας Α.
Το σημείο αυτό αποτέλεσε και την αφετηρία της σκληρής αντιπαράθεσης με την Καλλιόπη Βέττα, η οποία κατηγόρησε τον Υπουργό ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν παρατηρητής, ενώ οι οδηγοί το ζουν καθημερινά.
«Μας είπατε ότι η λύση θα έρθει μετά από τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι οδηγοί καλούνται ουσιαστικά να περιμένουν ακόμη περίπου δυόμισι χρόνια για να αποκατασταθεί η κατάσταση.
Η βουλευτής έφερε στη συζήτηση και τις θέσεις των εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι σήραγγες είναι λειτουργικές και ότι επί σειρά ετών υπήρχε συνεχής μέριμνα για τον έλεγχο, την πιστοποίηση και την αναβάθμιση της ασφάλειάς τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ακόμη ότι οι 16 σήραγγες που δεν είχαν ενταχθεί στο σχετικό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, καθώς είχαν δοθεί σε χρήση πριν από το 2007, πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές απαιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 είχε υλοποιηθεί περίπου το 90% των εργασιών που είχαν ζητηθεί από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων.
Το ερώτημα που έμεινε χωρίς συγκεκριμένη απάντηση είναι αν υπάρχει μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που να προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις αντί για οριζόντιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μονοδρομήσεις στις σήραγγες.
Η Καλλιόπη Βέττα ζήτησε ακόμη απαντήσεις για το αν αυτή τη στιγμή εκτελούνται πράγματι εργασίες σε όλες τις σήραγγες που επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις, αλλά και για το κατά πόσο ελέγχεται ο παραχωρησιούχος ως προς πιθανές καθυστερήσεις ή πρακτικές που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Και αν οι στενώσεις και οι μονοδρομήσεις δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την καθημερινή κυκλοφορία, ακόμη μεγαλύτερο είναι το πολιτικό ερώτημα που αφορά το κόστος για τους χρήστες της Εγνατίας.
Η βουλευτής υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο δημόσιας διαχείρισης η χρέωση αντιστοιχούσε περίπου σε 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο, ενώ με βάση το νέο καθεστώς η χρέωση μπορεί να φτάσει έως και τα 8 λεπτά ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2028.
Η αύξηση αυτή, όπως υποστήριξε, φτάνει σε επίπεδα της τάξης του 170% και ακόμη υψηλότερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι οδηγοί δεν απολαμβάνουν έναν δρόμο που λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς σε σημαντικά σημεία βρίσκονται αντιμέτωποι με στενώσεις, μονοδρομήσεις και καθυστερήσεις.
Το ερώτημα για τα διόδια ήταν από τα βασικότερα που έθεσε η βουλευτής. Και ήταν ταυτόχρονα ένα από τα σημεία στα οποία ο Υπουργός δεν έδωσε ουσιαστική πολιτική απάντηση.
Ο Χρίστος Δήμας παρέπεμψε στη σύμβαση παραχώρησης, σημειώνοντας ότι το ύψος των διοδίων, οι μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί και το σύστημα χρέωσης προβλέπονται στη σύμβαση και δεν καθορίζονται μονομερώς από το Υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές, ανέφερε ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2025 το Δημόσιο έδωσε στον παραχωρησιούχο την εντολή για την εφαρμογή των προβλεπόμενων απαλλαγών από την καταβολή διοδίων.
Δεν απάντησε, ωστόσο, στο βασικό πολιτικό ερώτημα που έθεσε η βουλευτής: γιατί οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν ολοένα και ακριβότερα για έναν αυτοκινητόδρομο στον οποίο, ταυτόχρονα, υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία.
Η συζήτηση πήρε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση όταν η Καλλιόπη Βέττα αναφέρθηκε στα 180 εκατομμύρια ευρώ που, όπως είπε, διατέθηκαν από ειδικό ταμείο για νέες εργασίες στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης, με το συνολικό ποσό να μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Το ζήτημα που έθεσε ήταν σαφές: εφόσον το Δημόσιο διαθέτει σημαντικά ποσά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και εφόσον η Εγνατία δεν παρέχεται στους οδηγούς χωρίς περιορισμούς, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη προσαρμογή στο κόστος των διοδίων;
Η βουλευτής έθεσε επίσης ζήτημα ελέγχου των εργασιών και των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι ο παραχωρησιούχος μπορεί να εντάσσει εργασίες και να υποβάλλει μελέτες, τιμολόγια και τιμήματα μέσω των αναδόχων του, την ώρα που οι τεχνικές, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου παραμένουν υποστελεχωμένες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός επέμεινε ότι η ασφάλεια αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» και απάντησε στην κριτική της βουλευτή με το ερώτημα αν θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας εις βάρος της ασφάλειας.
«Εμείς αυτό το οποίο θεωρούμε ότι είναι το σωστό, είναι ότι πρέπει να πάμε με το τι λέει η Διοικητική Αρχή Σηράγγων», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η πιστοποίηση των σηράγγων στην Κατηγορία Α χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια.
Η απάντηση, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό ένα κρίσιμο ζήτημα για την καθημερινότητα των χρηστών της Εγνατίας: πόσο θα διαρκέσει στην πράξη η σημερινή κατάσταση και πόσο θα κοστίσει στους πολίτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για εργασίες που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 36 μήνες και για προσωρινές αστυνομικές αποφάσεις που ισχύουν έως το τέλος του 2026.
Υπομονή λοιπόν και μάλιστα επί μακρόν!