Προαναγγέλλει πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων

adonis-georgiadis

Πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, ώστε να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε επίσης, αναφορικά με τη διάταξη που υποχρεώνει την εφοδιαστική αλυσίδα να δηλώνει τα αποθέματα συγκεκριμένων προϊόντων, πως εάν βρεθεί ποσότητα που δεν έχει δηλωθεί, θα κατάσχεται και θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τις αποθήκες γεμάτες, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να περάσει την ιδέα πως υπάρχει εύκολη λύση για να φύγει η ενεργειακή κρίση, ενώ σημείωσε ότι στην αντιμετώπιση της κρίσης η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση. Τέλος, ανέφερε πως δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας η αλλαγή του εκλογικού νόμου και σημείωσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Σήμερα υπέγραψα το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ για αισχροκέρδεια για αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αστην Ελλάδα. Με βάση τη διάταξη που έχουμε ψηφίσει, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και το πρόστιμο το οποίο μπήκε είναι 647 χιλιάδες», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Προσέθεσε ότι όλα αυτά τα πρόστιμα εισπράττονται, «γιατί μετά πας στο δικαστήριο και το αμφισβητείς αφού το έχεις πληρώσει» και έστειλε ένα μήνυμα για την αισχροκέρδεια: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω – και είναι απολύτως σαφές – είναι ότι τη διάταξη για την αισχροκέρδεια, δεν την ψηφίσαμε για λόγους επικοινωνιακούς, για να λέμε ότι έχουμε διάταξη, την ψηφίσαμε για να κάνουμε ελέγχους. Κάνουμε ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα όπως το σημερινό, που νομίζω είναι δηλωτικό των προθέσεών μας και, τις επόμενες μέρες, θα μπουν και πολλά σε πρατήρια όπου κάνουμε ελέγχους».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «ναι μεν υπάρχει μια διεθνής κρίση που ανεβάζει τις τιμές, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό, αλλά σε αυτό το κύμα και σε αυτή την κρίση δεν πρέπει κάποιοι να το θεωρήσουν ως μια ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Τώρα είναι η ώρα όλοι μας καλόπιστα, συντεταγμένα και ήρεμα να καταλάβουμε ότι ο κόσμος υποφέρει και άρα πρέπει να σεβαστούμε τα προβλήματα τα οποία έχει ο κόσμος», σημείωσε.

Όπως είπε: «Τους τελευταίους τρεις μήνες, μόνο για αισχροκέρδεια έχουμε βάλει συνολικά 48 πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπεραγορές τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων, καθώς και για τα test PCR και το συνολικό ποσό των τελευταίων τριών μηνών είναι 1.376.992 ευρώ. Το λέω, γιατί υπάρχουν διάφοροι – κυρίως από την αντιπολίτευση – οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε ελέγχους στην αγορά. Προκάλεσα στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αν μπορούν να μου φέρουν από την εποχή της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και από την εποχή των 25 χρόνων ΠΑΣΟΚ ένα πρόστιμο σε ένα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια, μεγαλύτερο από αυτά που έχουν μπει επί των ημερών μου. Ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ προσκόμισαν κανένα. Άρα, να ξέρει ο κόσμος ότι αυτοί που κατηγορούν εμάς ότι δεν κάνουμε ελέγχους είναι απλοί ψεύτες. Όχι μόνο κάνουμε ελέγχους, όχι μόνο έχουμε ψηφίσει την πιο αυστηρή νομοθεσία, αλλά έχουμε βάλει και έχουμε εισπράξει τα μεγαλύτερα πρόστιμα».

Ερωτηθείς σε ποια προϊόντα αισχροκερδούσε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ στο οποίο επιβλήθηκε ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο, απάντησε: «Πιάσαμε σε μια σειρά προϊόντα, τα οποία αφορούν κυρίως ήδη διατροφής, να έχει ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Βάσει του νόμου, όλο το ποσό που εισέπραξε επιπλέον η αλυσίδα επί το διπλάσιο μπαίνει ως πρόστιμο. Δεν δίνουμε στη δημοσιότητα το όνομα της επιχείρησης, γιατί έχει δικαίωμα η αλυσίδα να προσβάλει δικαστικά ένα διοικητικό πρόστιμο. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω κάνει μια βλάβη σε μια εταιρεία πολύ μεγάλη, αν και εφόσον στο τέλος το δικαστήριο τη δικαιώσει. Η Ελλάδα παραμένει μια δυτικού τύπου δημοκρατία και όλες οι αποφάσεις της διοικήσεως υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι τριβελίζει στο κεφάλι μου ότι αν δω ότι κάποιοι υποτροπιάζουν να πάμε στη Βουλή και να ζητήσουμε την έγκριση των άλλων κομμάτων, να έχουμε το δικαίωμα να ανακοινώνουμε τα ονόματα. Δεν θέλω να καταστρέψω καμία αλυσίδα, ούτε να κάνω ζημιά σε κανέναν, θέλω όμως να είναι σαφές προς τον κόσμο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εγώ προσωπικά, είμαστε από πάνω και σύμμαχοί τους για να μην τους κλέψει κανένας τώρα. Η εποχή είναι δύσκολη, ο κόσμος υποφέρει, πρέπει όλοι να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ