Προ του λουκέτου τα ΤΕΙ

tei«Λουκέτο» δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να βάλουν στα Ιδρύματά τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας, όπως τουλάχιστον με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΤΕΙ επαναλαμβάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεπεία της οικονομικής δυσπραγίας, προειδοποιώντας ότι αν δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί του 2012 με την απεμπλοκή τους από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης που ορίζει ο νέος Νόμος Πλαίσιο «είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος εκτός των φοιτητικών αντιδράσεων, να καταλήξουμε σε μία εκ των πραγμάτων αναστολή λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Ιδιαίτερα στην επιστολή τους τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στα οικονομικά δεδομένα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, όπου εκφράζετε την άποψη ότι τα ΑΕΙ χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα ανά μήνα και μέχρι τον Ιούλιο, οπότε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα δώσει μία μόνιμη και ικανή λύση για την οικονομική βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων μας. Πρέπει να υπογραμμισθεί, κύριε Υπουργέ, ότι τα δωδεκατημόρια στα οποία αναφέρεστε για την ανά μήνα χρηματοδότηση σχετίζονται με το 50% των περσινών χρηματοδοτήσεων και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες τρέχουσες αλλά και προγραμματισμένες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Απαιτείται έκτακτη επιχορήγηση διότι η μείωση των προϋπολογισμών κατά 50% και το κούρεμα των αποθεματικών μας έχει φέρει τα Ιδρύματα κάτω από όριο της φτώχειας.

» Μία σημαντική παράμετρος της μη έγκρισης των προϋπολογισμών, λόγω της σύνδεσής τους με την κατά τον νόμο ολοκλήρωση της εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, είναι η μη έναρξη ή η διακοπή των διαδικασιών διεθνών διαγωνισμών για την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση) αλλά και για τη φύλαξη και καθαριότητα των Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την διακοπή των παραπάνω λειτουργιών. Ως επιστέγασμα αυτών των δυσλειτουργιών, πολύ φοβούμαστε ότι θα είναι οι αντιδράσεις των σπουδαστών μας που δικαιούνται δωρεάν σίτισης, αλλά και στέγαση, οι οποίοι ήδη άρχισαν να αντιδρούν για τις τραγικές περικοπές και μειώσεις στον αριθμό των δικαιούχων, κυρίως στη σίτιση αλλά και άλλες δαπάνες φοιτητικής μέριμνας.

» Επίσης, εμπόδια δημιουργούνται στις μεταφορές χρημάτων από κωδικό σε κωδικό δαπανών με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές δικαιούχων, έως και την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικού έργου συγκεκριμένων εκπαιδευτικών μονάδων λόγω αδυναμίας πληρωμής του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Όλα αυτά δε ισχύουν και για τα ΤΕΙ εκείνα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης. Αυτό το αναφέρουμε για να μην υπάρχει καμία παρανόηση ως προς το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή ή μη του νόμου και άρα όχι μόνο απλά για την λειτουργία, αλλά για την ορθή και βιώσιμη λειτουργία των Ιδρυμάτων”.

» Οι εκπρόσωποι των προέδρων των ΤΕΙ καταλήγουν τονίζοντας, ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας τους, εκ των πραγμάτων. Συγκεκριμένα επισημαίνουν:

» Κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική η ανάγκη, όπως η έκτακτη Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ στις 10 Απριλίου 2012 αποφάσισε να αποδεσμευτεί η έγκριση των προϋπολογισμών από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως πολύ σωστά προσπαθήσατε χωρίς επιτυχία όμως να ρυθμίσετε, για τους λόγους, τους σπουδαιότερους από τους οποίους σας εκθέσαμε παραπάνω. Εάν δεν συμβεί αυτό, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος εκτός των φοιτητικών αντιδράσεων, να καταλήξουμε σε μία εκ των πραγμάτων αναστολή λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ευθύνη όχι των Ιδρυμάτων αλλά της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου και της Πολιτείας γενικότερα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ