Την απογοήτευση και τον προβληματισμό του εκφράζει ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, με αφορμή τη μη ανταπόκριση του Δήμου Πρέβεζας σε αίτημα που είχε κατατεθεί ήδη από το 2020 για την αποκατάσταση και συντήρηση του ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος είχε υποβάλει στις 24 Αυγούστου 2020 αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 15422, προτείνοντας να αναλάβει εθελοντικά – και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο – τις εργασίες συντήρησης του ιστορικού μνημείου, εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Η πρόταση περιλάμβανε πλήρη τεχνική μελέτη από πιστοποιημένο συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, με εξειδίκευση στη συντήρηση μαρμάρου και αποδεδειγμένη εμπειρία σε συνεργασίες με εφορείες αρχαιοτήτων, ιερές μητροπόλεις και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παρά την πληρότητα του φακέλου, όπως υπογραμμίζει ο Όμιλος, ο Δήμος Πρέβεζας δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα, ούτε προχώρησε σε οποιαδήποτε επικοινωνία, αγνοώντας την εθελοντική προσφορά του φορέα για τη συντήρηση ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου που παραμένει, έως σήμερα, σε κακή κατάσταση.
Η ανακοίνωση του Ομίλου καταλήγει με αναφορά στη φετινή επέτειο των 200 ετών από τον θάνατο του Οδυσσέα Ανδρούτσου (1825-2025), επισημαίνοντας ότι, παρά τη συγκυρία και τη διάθεση προσφοράς, ο ανδριάντας παραμένει ασυντήρητος, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στους πολίτες της Πρέβεζας για τη στάση της δημοτικής αρχής.