Πρέβεζα: Μεγάλες οι ζημιές από τον παγετό

pagetos prebeza

pagetos prebeza

Τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες της Πρέβεζας από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο παγετό συζήτησαν οι αγρότες της περιοχής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περικλή Βασιλάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική περιγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι παραγωγοί (και κυρίως αυτοί που καλλιεργούν κηπευτικά προϊόντα και εσπεριδοειδή) η οποία σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται καθολική.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται αυτή την στιγμή.

Λόγω του παγετού μειωμένη αναμένεται να είναι η ανθοφορία σε ελαιόδεντρα, λοιπά καρποφόρα δέντρα και εσπεριδοειδή γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην καρποφορία της επόμενης σεζόν.

Ο κ.Ιωάννου έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΛΓΑ για την κατάσταση προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όμως αυτό είναι το ένα σκέλος της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεδομένου ότι υπάρχει επίσημη καταγραφή των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών θα διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία αφού τα καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα για την περιοχή της Πρέβεζας.

Επίσης στον Δήμο της Πρέβεζας έχει ξεκινήσει αναγγελία καταγραφής ζημιών έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ενώ τις δικές τους επαφές τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τα αρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει και οι δύο βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση αφού όχι μόνο έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιεργειών τους ενώ ταυτόχρονα δαπάνησαν πολύ μεγάλα ποσά (70-80 ευρώ την βραδιά ανά στρέμμα) προκειμένου να σώσουν τα θερμοκήπιά τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ