Πρεμιέρα νέου ΕΣΠΑ για την Ήπειρο.. Ικανοποιητικοί πόροι, λίγοι για υποδομές

epitropi parakoloutisis neou espa

Στα 426 εκατομμύρια ανέρχεται η «προίκα» της Ηπείρου από το νέο ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα που σκοπός είναι να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Τα χρήματα με τα οποία ξεκινά το πρόγραμμα δεν είναι λίγα, όμως υπάρχει μία μεγάλη και ουσιαστική διαφορά με τα προηγούμενα.

Τα κονδύλια για τις υποδομές, ειδικά τις οδικές, οι οποίες εξακολουθούν να μονοπωλούν τις συζητήσεις στην Ήπειρο είναι ελάχιστα. Φτάνουν μόλις στα 37 εκατομμύρια ευρώ στην έναρξη του προγράμματος, ποσό που μπορεί να αυξηθεί κατά τι μέσω των αναθεωρήσεων που θα γίνουν στην πορεία.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου προγράμματος παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και στελέχη της κοινότητας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει το όραμα για την Ήπειρο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της αξιοβίωτης ανάπτυξης.

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος τόνισε ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινά με αυξημένες προσδοκίες.

Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ στην Ήπειρο είναι αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με αυτό που ολοκληρώνεται και όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος πρέπει να κατευθυνθούν σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Ο βαθμός προετοιμασίας είναι ικανοποιητικός αλλά το νέο πλαίσιο είναι πιο απαιτητικό» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι οι πρώτες προσκλήσεις να είναι στον αέρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

«Ουσιαστικά από αύριο το πρόγραμμα ενεργοποιείται και η Διαχειριστική της Ηπείρου μπορεί να προετοιμάζεται ώστε να βγάλει τις πρώτες προσκλήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να έχουν τρέξει οι πρώτες» τόνισε σε δηλώσεις του.

Ειδική αναφορά έκανε στις ΟΧΕ –Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις- ένα σημαντικό εργαλείο του νέου προγράμματος σημειώνοντας ότι μπορεί να σηκώσει και δεύτερη ΟΧΕ το πρόγραμμα αλλά αυτό έχει να κάνει με τις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ