Πρεμιέρα για το καλάθι με τεχνικά προβλήματα

woman hand hold shopping cart with Abstract blur supermarket aisle background

Πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη για το καλάθι του νοικοκυριού. Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει ένα σκοπό να δώσει στους ευάλωτους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα που έχουν ανάγκη, χωρίς να υφίστανται τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την πρεμιέρα του μέτρου σήμερα Τετάρτη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι όλοι καταναλωτές μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr, ή εάν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους (Android ή iOS) και να δουν όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων.

Ο κύριος Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τo γενικό πλαφόν ισχύει ούτως η άλλως, ενώ χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τους ισχυρισμούς ότι θα ανέβουν οι τιμές στα άλλα προϊόντα για να μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού.

Υπενθύμισε επίσης  ότι η πρόταση να γίνει διατίμηση, όπου εφαρμόστηκε, οδήγησε σε άδεια ράφια.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα προϊόντα για διαβητικούς, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για αστοχία η οποία όμως – όπως είπε – θα λυθεί.

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε αυτοψία για την πρεμιέρα της εφαρμογής του μέτρου . «Το εγχείρημα αυτό είναι μια πρωτοβουλία δική μας, δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, είναι μια ιδέα που γεννήθηκε στο δικό μου το γραφείο, έχουμε δουλέψει για να εφαρμοστεί. Βλέπετε τις τιμές φαίνεται ότι είναι πολύ καλύτερες στο καλάθι από ότι έξω από αυτό κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός Άναπτυξης.

Τεχνικά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην ψηφιακή πλατφόρμα για το καλάθι του νοικοκυριού, λόγω των προσπαθειών των καταναλωτών να ελέγξουν τις τιμές των προϊόντων ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει «πέσει» προς το παρόν, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας.

Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ