Πράσινοι και Πειρατές εναντίον πετρελαίων

prasinoi

«Οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων βλάπτουν το περιβάλλον, την οικονομία και την ειρήνη», τόνισαν οι εκπρόσωποι των Πράσινων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Γιάννινα, στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιούν στην Ήπειρο.

«Η άποψη ότι δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις μπορεί να βελτιώσουν την οικονομία βασίζεται στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις για το ΑΕΠ και την άγνοια για το τι σημαίνει βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους Δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ελλάδας με τις σημαντικότερες προοπτικές ευημερίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων και πρώην Ευρωβουλευτής. «Η συνέχιση της εξόρυξης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων καταστρέφει τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού που εκφράζονται ακόμα και με ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο των ορυκτών πόρων.

«Τα ελάχιστα οικονομικά οφέλη που αναμένονται αν υλοποιηθούν οι εξορύξεις θα τα δώσουμε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ακριβώς για τη στρατιωτική υποστήριξη αυτών των επιλογών. Οι τριβές ήδη έχουν αρχίσει και μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες», ανέφερε ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων. «Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουμε την άντληση και καύση των υδρογονανθράκων διότι απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Η Ήπειρος μπορεί να αναδειχτεί σε τόπο-σύμβολο για το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα, λόγω της ιστορίας της. Έχουμε υποχρέωση, όπως υπερασπιζόμαστε τον άνθρωπο, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των προσφύγων, να υπερασπιστούμε όλες τις μορφές ζωής, γιατί σε αυτές βασίζεται το μέλλον μας πάνω στον πλανήτη», δήλωσε η Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος των Πράσινων. «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις ΑΠΕ διότι δυστυχώς έχουν εμπλακεί με την υπόθεση μερικές από τις πιο αδίστακτες εταιρείες του κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

«Η συνάντηση και η κοινή δράση των “Πειρατών” και των “Πράσινων” δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά κυρίως ευρωπαϊκό φαινόμενο. Το κόμμα των Πειρατών συμμετέχει στους Πράσινους», δήλωσε ο Μιχάλης Τσιάνταρης, ψυχολόγος και στέλεχος του κόμματος των Πειρατών. «Η κοινωνία της Ηπείρου δεν είναι σύμφωνη και αντιδρά στην προοπτική των εξορύξεων πετρελαίου. Αυτό φαίνεται και από τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διοργανώθηκαν κατά των εξορύξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ