Πράσινο φως… Σώζεται το Σπίτι του Δεσπότη!

despoti

despoti

Επτά μήνες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης στο Σπίτι του Δεσπότη.

Το Υπουργείο με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του, ενέκρινε την αποκατάσταση του διατηρητέου και τα στερεωτικά μέτρα, εργασίες που θα γίνουν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Οικία Χουσείν Μπέη (Σπίτι του Δεσπότη) είναι ένα δείγμα αστικού, Ηπειρώτικου αρχοντόσπιτου, του τέλους του 18ου αιώνα.

Είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρις στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν.

Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη και αποτελεί προϊόν ανταλλάξιμων οθωμανικών ιδιοκτησιών, (τελευταίος ιδιοκτήτης Μπεχρή-Αχμέτ Μπεκήρ μέχρι το 1924).

Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ( 1913) περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια, με αγοραπωλησία, στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων, κατά τα έτη 1927-1929 υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ