Πράσινο φως για το υδροηλεκτρικό στην Μεσοχώρα

mesoxora

Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα από τα έργα αυτής της χώρας που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αιώνια»… Παρά τη μεγάλη σημασία του μετράει πάνω από 20 χρόνια που αν και στο ένα βασικό σκέλος του του είναι ολοκληρωμένο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ λόγω διαδοχικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη και γραφειοκρατικών εμπλοκών. 

Μετά την «επανεκκίνηση» τα τελευταία χρόνια εκδόθηκαν νέες ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ και επί της παρούσας κυβέρνησης εκφράστηκε η βούληση το έργο να μπει σε τροχιά λειτουργίας. 

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα το όλο εγχείρημα είναι μπλεγμένο στο ΣτΕ, με το τοπίο να αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως την Άνοιξη.

Από πλευράς ΥΠΕΝ πάντως, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου την απόφαση χορήγησης στη ΔΕΗ «τμηματικής άδειας εγκατάστασης Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, στη θέση «Γλύστρα» της Δημοτικής Ενότητας Μυροφύλλου, Δήμου Πύλης, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας». 

Το σχετικό τελικό αίτημα είχε υποβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ενώ όπως τονίζεται στην απόφαση, το έργο είναι ήδη σχεδόν κατασκευασμένο στο σύνολό του. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι λόγω της πολυετούς αχρησίας είναι απαραίτητες επισκευές και αναβαθμίσεις ώστε να καταστεί λειτουργικό. Αυτές άλλωστε αφορά και η τμηματική άδεια εγκατάστασης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μεσοχώρας θα συνδεθεί στον Υποσταθμό 150/20kV Μεσοχώρας του ΑΔΜΗΕ ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί. Στον Υ/Σ περιλαμβάνονται δύο μετασχηματιστές (Μ/Σ) ανύψωσης Μέσης Τάσης 150kV. Η σύνδεση του σταθμού στο Σύστημα θα υλοποιηθεί μέσω εναέριων διασυνδετικών κυκλωμάτων 150kV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ