Πράσινη διαβούλευση… Το σχέδιο για άλση, πάρκα και κήπους!

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών το σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου που συνέταξε το Τμήμα Πρασίνου. Το σχέδιο αφορά στους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, αστικού και περιαστικού πρασίνου. Περιλαμβάνει τόσο τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και την λειτουργία των χώρων αυτών όσο και τις δεσμεύσεις για την προστασία και την ανάδειξη. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστικά μελέτη και τα μοναδικά στοιχεία που περιέχονται, προέρχονται από έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία είχε εκπονηθεί το 2010, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης»!!!

Με βάση τα στοιχεία αυτά, καταρρίπτεται ο μύθος της πράσινης πόλης, καθώς το ποσοστό αστικού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης της πόλης των Ιωαννίνων είναι 4,76%, κάτω από το συνολικό μέσο όρο των υπό μελέτη περιπτώσεων, ενώ η αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 5,80 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.

Στόχος του δήμου μας είναι να προσεγγίσει τα εννέα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά

κάτοικο, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η αναλογία ελεύθερης και φυτεμένης έκτασης ανά κάτοικο που πρέπει να εξασφαλίζει μια πόλη για να είναι βιώσιμη.

Το σχέδιο κανονισμού περιλαμβάνει τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προκύπτουν από απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

Για παράδειγμα, η καταστροφή ενός δέντρου ιδιαίτερης αξίας τιμωρείται με πρόστιμο χιλίων ευρώ!

Το σχέδιο Κανονισμού περιλαμβάνει επίσης και την δυνατότητα «υιοθεσίας» αστικού πρασίνου. Ομάδες πολιτών, σύλλογοι, ή φορείς μπορούν να υιοθετούν πάρκα, αλσύλλια, νησίδες με αποκλειστικό σκοπό την φροντίδα του πρασίνου.

Ο Δήμος αναμένει τις προτάσεις όλων και όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου «για εμάς η αναβάθμιση, διασφάλιση και προστασία των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί μέλημα πρώτης προτεραιότητας».

Το σχέδιο της διαβούλευσης εδώ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ