Που απαγορεύονται δρόμοι, αιολικά και φωτοβολταϊκά

smolikas

Δύο βουνά των Ιωαννίνων, ο Σμόλικας και η Τύμφη υπάγονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας και εντάσσονται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Απάτητα Βουνά”, που παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησαν ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς. Με δύο αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπόγραψε ο κ. Αμυράς, περιοχή συνολικής έκτασης 102,89 τ.χλμ στον Σμόλικα και αντίστοιχη συνολικής έκτασης 202,75 τ.χλμ. στην Τύμφη κηρύσσονται «Περιοχές Άνευ Δρόμων», γεγονός που συνεπάγεται ότι εντός αυτών των περιοχών απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Συνεπώς απαγορεύεται και η εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η πρωτοποριακή αυτή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ βασίστηκε στις εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες για τις «Περιοχές Άνευ Δρόμων» της Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Βασιλικής Κατή.

Σμόλικας

Έκταση: 102,89 τ.χλμ | Υψόμετρο: 782-2.637

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) οι οποίες είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Στην περιοχή ζουν

ακόμα όρνια, ενώ από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν χρυσαετοί, γερακαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, διπλοσάινα και βραχοκιρκίνεζα.

Τύμφη

Έκταση: 202,75 τ.χλμ | Υψόμετρο: 460-2.497

Στην περιοχή ενδημεί ο νοτιότατος πληθυσμός καστανής αρκούδας στην Ευρώπη. Η παρουσία του λύγκα είναι ένδειξη της σημασίας του τόπου διότι αποτελεί ένα πολύ σπάνιο είδος ενώ το αγριόγιδο (ο μεγαλύτερος πληθυσμός του στη χώρα) και ο λύκος που είναι επίσης απειλούμενα είδη, απαντώνται στο βουνό.

Σημαντική περιοχή για αλπικά και δασικά είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ