Πότε έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

teli kikloforias

Την ευκαιρία να “πάρουν πίσω” τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα έχουν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι έχουν ήδη ακινητοποιήσει τα οχήματά τους.

Είναι πιθανό ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 όσο και για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το έτος.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τη διάταξη που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή και θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με πέναλτι.

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δύο μηνών (Ιούνιο και Ιούλιο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα, αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να “πάρει πίσω” τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα, θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Πηγή: capital

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ