Πότε έρχεται, τι θα αφορά η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

siskeues

Το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με σκοπό την απόσυρση των παλαιών και πιο ενεργοβόρων αναμένεται να αρχίσει μετά το Πάσχα.

Θα απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά, αλλά με προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν και επιχειρήσεις με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, ωστόσο, αυτό βρίσκεται υπό εξέταση.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα είναι η απόσυρση παλαιάς και ενεργοβόρας συσκευής.

Ποιες συσκευές αφορά

Το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών θα αφορά σίγουρα σε κλιματιστικά και ψυγεία – καταψύκτες, στα οποία οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

Ανοικτό, όπως όλα δείχνουν, είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και πλυντήρια, αλλά και φούρνοι.

Τα ποσά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 30-40% του κόστους για την αντικατάσταση των συσκευών, με όριο έως 500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Αυτό σημαίνει πως για την αγορά ενός ψυγείου αξίας 600 ευρώ, θα δίνεται επιδότηση από 180 – 240 ευρώ.

Εξάλλου, εξετάζεται να υπάρχει προτεραιότητα στις πιο παλαιές και ενεργοβόρες συσκευές, έναντι νεότερων (πχ. 10-15ετίας), ωστόσο δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Οι αιτήσεις

Το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτό και θα λαμβάνουν την έγκριση ώστε στη συνέχεια να προχωρούν στην αγορά του κλιματιστικού ή του ψυγείου ανάλογα. Θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, θα δηλώνουν την παλιά συσκευή τους και θα αποκτούν το δικαίωμα ενίσχυσης. Ενδεχομένως από εκεί θα παίρνουν κουπόνι. Μετά ο καταναλωτής με αυτό θα προσέρχεται στο κατάστημα και επιδεικνύοντάς το θα αγοράζει σύγχρονη ηλεκτρική οικιακή συσκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ