Πόσο ικανοποιημένοι έμειναν οι τουρίστες στην Ελλάδα τον Αύγουστο

ksenodoxeio_resepsion

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ελλάδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της στη Μεσόγειο όσον αφορά την ικανοποίηση των ξένων επισκεπτών της τον Αύγουστο, τον πιο «θερμό» μήνα της καλοκαιρινής σεζόν. Πρωτιά κατέγραψαν και οι δύο premium προορισμοί της χώρας, η Σαντορίνη και η Μύκονος, που φιγουράρουν επίσης ψηλότερα από αντίστοιχους premium προορισμούς στη Μεσόγειο, όπως η Ιμπιζα, η Σαρδηνία και το Σαιν Τροπέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) τον Αύγουστο του 2022, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 85,5%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 83,7% και στην τρίτη η Κύπρος και η Ιταλία με 82,8%. Ακολουθούν η Ισπανία με 82% και η Τουρκία με 79,3% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 76,5%.

Ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI) καθώς και οι επιμέρους δείκτες ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων υπολογίζεται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία.

Tα στοιχεία που παρουσιάζει το Insete βασίζονται σε αξιολογήσεις από πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς αναλόγως διαθεσιμότητας. «Συνεπώς, οι δείκτες αποτυπώνουν το ανταγωνιστικό επίπεδο του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς και του αντίστοιχου των ανταγωνιστριών χωρών».

Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα μας με 87%, ενώ ανά γεωγραφική ενότητα για τον Αύγουστο του 2022, την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες (με GRI 89,1%) και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο (85,9%), η Κρήτη (84,9%), τα Δωδεκάνησα (83,8%) και τα Ιόνια Νησιά (81,4%).

Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται η Ήπειρος (με 90,8%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (86,8%), η Αν. Μακεδονία και Θράκη (86,6%), η Θεσσαλία (86,5%), η Πελοπόννησος (86,3%). Χαμηλότερα, βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα (84,6%) και η Αττική (83,4%).

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες (καθαριότητα, φαγητό-ποτό, τοποθεσία, εξυπηρέτηση, σχέση ποιότητας-τιμής και διασκέδαση) της Ελλάδας και των ανταγωνιστών της για τον Αύγουστο του 2022, ενδεικτικά, στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 93,3% και ακολουθούν η Ελλάδα με 91,4% και η Ιταλία με 91,3%. Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 84,1% και στη δεύτερη θέση η Κύπρος με 84,0%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 83,3% και η Ιταλία με 82,8%. Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 88,8% και ακολουθούν η Ελλάδα με 85,0% και η Τουρκία με 84,8%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 83,6% και ακολουθούν η Ισπανία και η Κροατία με 80,5% και 78,9% αντίστοιχα. Στις τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 75,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ