Πόση είναι η ποσότητα της λυματολάσπης; Τι ζήτησε ο Μ. Ελισάφ, τι απάντησε ο δήμαρχος

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της ΔΕΥΑΙ για την απομάκρυνση των ποσοτήτων λυματολάσπης που έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» η ακριβής ποσότητα είναι άγνωστη ενώ όταν ζητήθηκαν στοιχεία από το νέο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ δόθηκε μία… αφοπλιστική απάντηση από το νυν δήμαρχο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η απάντηση αναφέρει ότι «τα στοιχεία ανήκουν στη σφαίρα του απορρήτου και δεν μπορούν να είναι στη διάθεση κάποιου πολίτη»!!!

Η αντίδραση από την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ ήταν άμεση. Με ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα του διαγωνισμού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς στα τεύχη δημοπράτησης να υπάρχει η προμέτρηση των ποσοτήτων βιοστερεών.

Καυτηριάζει επίσης την απάντηση από τον νυν δήμαρχο σημειώνοντας ότι αυτή τον εκθέτει και θέτει το ερώτημα «τι κρύβει ο κ. Μπέγκας, τι φοβάται, ποιόν καλύπτει επιβάλλοντας την απαγόρευση και την σιωπή;».

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» αναλυτικά αναφέρει:

Στοιχεία για τις ακριβείς ποσότητες βιοστερεών (λυματολάσπης) που παραμένουν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού ζήτησε ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ από την διεύθυνση της ΔΕΥΑΙ.

Ο κ. Ελισάφ και δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις, είδαν από κοντά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν και ζήτησαν ενημέρωση για την ακριβή ποσότητα των αποθηκευμένων βιοστερεών.

Η ΔΕΥΑΙ έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμό ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την απομάκρυνση 25 χιλιάδων τόνων λυματολάσπης.

Ωστόσο στην προκήρυξη δεν περιέχεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προμέτρηση της συγκεκριμένης ποσότητας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινοποιώντας το έγγραφο και στον Πρόεδρο της επιχείρησης και απερχόμενο δήμαρχο.

Αντί των υπηρεσιών η απάντηση δόθηκε από τον κ. Μπέγκα. Μία απάντηση που προκαλεί αναπόφευκτα σοβαρά ερωτήματα και εγείρει προβληματισμούς.

«Όταν κάποιος πολίτης ζητά πληροφορίες οι οποίες εμπίπτουν στην σφαίρα του απορρήτου ο υπάλληλος οφείλει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η χορήγηση των πληροφοριών αυτών καθώς και να παραπέμπει στις  σχετικές διατάξεις πολύ περισσότερο όταν δεν έχει και έννομο συμφέρον προς τούτο.

Σας επισημαίνουμε ότι η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Για τον λόγο αυτό καλείστε να μην παρέχετε πληροφορίες σε τρίτους που κατέχετε λόγω της υπηρεσιακής σας ιδιότητας… Τέλος σας εφιστούμε την προσοχή να μην διακινούνται έγγραφα χωρίς την έγκριση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου που εμπίπτουν στις ως άνω περιπτώσεις».

Με απλά λόγια, ο απερχόμενος δήμαρχος απαγορεύει στον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ να δώσει τα στοιχεία προμέτρησης της λυματολάσπης τα οποία η επιχείρηση όφειλε να αναφέρει επακριβώς στα τεύχη δημοπράτησης.

Η ποσότητα της λυματολάσπης για την οποία η ΔΕΥΑΙ θα πληρώσει από ιδίους πόρους ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να ανήκει στην «σφαίρα του απορρήτου» ούτε φυσικά στην σφαίρα της φαντασίας.

Και βέβαια ο κ. Ελισάφ δεν είναι «κάποιος πολίτης» αλλά είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης πράγμα που κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν.

Τι κρύβει ο κ. Μπέγκας, τι φοβάται, ποιόν καλύπτει επιβάλλοντας την απαγόρευση και την σιωπή;

Για μία ακόμη φορά εκτίθεται..

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Την μακροσκελή απάντηση της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε η ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» σχετικά με τον διαγωνισμό για την διαχείριση της λυματολάσπης.

Αναλυτικά στην απάντηση αναφέρει:

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» παραμένοντας αμήχανη στο δημιουργικό έργο της  Δημοτικής Αρχής μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της, όπως υποσχεθήκαμε, επιμένει στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι εκλογές τελείωσαν.

Ο πολιτικός μας πολιτισμός προέτρεψε επανειλημμένα τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να ζητήσει συνεργασία και ενημέρωση από τη Δημοτική μας Αρχή για όποιο θέμα επιθυμεί. Εκείνος όμως συνεχίζει όμως να αγνοεί τους πολιτικούς προϊσταμένους και να αναζητά ενημέρωση από τον υπηρεσιακό μηχανισμό.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα για τη διαχείριση της λυματολάσπης κάνουμε αρχικά γνωστό ότι αφορά ποσότητες οι οποίες βρίσκονται εναποθετημένες στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού πολύ πριν αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου, με τη δική μας Δημοτική Αρχή να βρίσκει μετά από πολύ κόπο το απαραίτητο κονδύλι για να τη διαχειριστεί. Βρίσκεται δε εναποθετημένη σε οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, έργο που κι αυτό κατάφερε να ξεμπλοκάρει η δική μας Δημοτική Αρχή και οδεύει προς την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές ότι οι μελέτες των έργων  του Δήμου και των Νομικών  Προσώπων του εκπονούνται και θεωρούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος φέρει και την πλήρη ευθύνη αυτών. Ουδεμία ανάμειξη έχει η πολιτική  ηγεσία.

Έχει στοιχεία η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ αναμίχθηκε στην μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και για ποιο λόγο να αναμιχθεί;

Ποιος είναι ο “ειδικός”  της συγκεκριμένης παράταξης ο οποίος αξιολογεί και κρίνει  την αξιοπιστία της μελέτης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ;

Οι επιστολές του Δημάρχου προς τους Διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων έχουν ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση της έννοιας του σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας ενός Δημόσιου Οργανισμού. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι  είναι οι επικεφαλής των οργανισμών και φέρουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους.

Γιατί η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» επιμένει στην άρνηση συνεργασίας με τους πολιτικούς προϊσταμένους της Δημοτικής Αρχής παρότι  τους έχει προταθεί επανειλημμένος πρώτα και κύρια από τον ίδιο το Δήμαρχο;

Ακόμα περιμένουμε απάντηση…

Δεν παρακολουθούμε τα μικροπρεπή σενάρια συνωμοσίας, συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία ώρα αρχοντικά και δημιουργικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ