Πόσες είναι οι καταθέσεις των Ηπειρωτών… Ποιοι είναι οι… πλουσιότεροι

Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται και παραμένει μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι η φτωχότερη όπως συνέβαινε μέχρι πριν μερικά χρόνια αλλά σίγουρα μεταξύ αυτών με το χαμηλότερο ΑΕΠ. Οι Ηπειρώτες ωστόσο δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων Ελλήνων… Μπορεί οι δυνατότητες σοβαρής αποταμίευσης να μην υπάρχουν ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι είναι μεταξύ αυτών που κρατούν ένα καλό κομπόδεμα. Καλύτεροι όλων οι Θεσπρωτοί οι οποίοι κατέχουν την έκτη θέση πανελλαδικά! Μία θέση χαμηλότερα, στην έβδομη, βρίσκονται οι Γιαννιώτες!

Το σύνολο των καταθέσεων στην Θεσπρωτία ανέρχεται στα 532 εκατομμύρια, στο Νομό Ιωαννίνων στο 1,9 δις, στην Πρέβεζα στα 592 εκατομμύρια και στην Άρτα στα 633 εκατομμύρια.

Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 35 εκατ. ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχουν συσσωρευτεί περίπου 143 δισ., ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μέση κατάθεση εμφανίζουν λοιπόν όσοι ζουν ή εργάζονται στην περιφερειακή ενότητα της Αθήνας αλλά και οι κάτοικοι στους νομούς Κυκλάδων, Αρκαδίας, Χίου.

Τα πιο «γερά πορτοφόλια» στην Ελλάδα, εμφανίζονται να είναι οι περίπου 953.881 κάτοχοι προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίοι μοιράζονται 50 δισ. ευρώ ή περίπου 52.549 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό.

Στο Νομό Θεσπρωτίας όπου ζουν οι… πλουσιότεροι Ηπειρώτες υπάρχουν 132.050 τραπεζικοί λογαριασμοί, πολλαπλάσιοι δηλαδή των κατοίκων του Νομού. Ο μέσος όρος των καταθέσεων ανέρχεται στις 4.030 ευρώ.

Στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 511.820 τραπεζικοί λογαριασμοί, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από τον αριθμό των κατοίκων. Ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι χαμηλότερος από αυτόν της Θεσπρωτίας καθώς φτάνει στις 3.794 ευρώ.

Η Πρέβεζας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στη λίστα με 170.804 τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά μέσο όρο καταθέσεων τις 3.455 ευρώ.

Στην τελευταία θέση, μεταξύ των Νομών της Ηπείρου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με 198.893 τραπεζικούς λογαριασμούς και μέσο όρο καταθέσεων 3.181.

Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες λογαριασμοί άδειοι ή με ελάχιστα ποσά και μερικοί  που κυμαίνονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο…

Με άλλα λόγια υπάρχουν λίγοι λογαριασμοί με πολλά χρήματα και πολλοί λογαριασμοί με λίγα χρήματα.. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ