Πόσα Πάρκα χωρούν στην Ήπειρο…

tei artas

Το φιλόδοξο σχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία αγροδιατροφικού πάρκου Ηπείρου τείνει να οδηγήσει σε νέα πολιτική σύγκρουση.

Το Υπουργείο Παιδείας με την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής είχε ανακοινώσει και την ίδρυση του Πάρκου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Άρτας προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εκτάσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόσφατα ανακοίνωσε την δική της πρωτοβουλία για ίδρυση και λειτουργία ενός παρεμφερούς Κέντρου με έδρα την Κατσικά.

Η Περιφέρεια εξάλλου έχει χρηματοδοτήσει και έχει στα χέρια της τις μελέτες για τέσσερις συνολικά Κέντρα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμος της Άρτας συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα με μοναδικό θέμα την λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου.

Εκτιμά ότι η λειτουργία του έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, καθώς με την λειτουργία του θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με την Γεωπονική Σχολή θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη επιστημονική δομή. Επίσης, θα βοηθήσει σημαντικά την αγροτική οικονομία αλλά και την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Το Πάρκο της Άρτας έχει ιδρυθεί πέντε χρόνια πριν το νόμο Γαβρόγλου όμως ούτε πριν ούτε μετά λειτούργησε, γεγονός που ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης απέδωσε στην απουσία χρηματοδότησης.

Αναγνώρισε ότι το αντικείμενο του είναι παρεμφερές με αυτό που προωθεί η Περιφέρεια ωστόσο η απόφαση για το πιο πρέπει να γίνει κι αν μπορούν να συγχωνευτούν είναι καθαρή πολιτική στην οποία δεν εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο.

Για καθαρά οικονομικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει η ανάλογη χρηματοδότηση, δεν μπορούν ουσιαστικά να αναπτυχθούν και τα έξι Ινστιτούτα που περιελάμβανε το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Όπως είπε ο Πρύτανης ο Δήμος Άρτας είναι αυτός που στηρίζει το Αγροδιατροπικό Πάρκο και προσπαθεί να βοηθήσει.

Από την άλλη η πρόθεση της Περιφέρειας να λειτουργήσει τέσσερα Κέντρα για τα οποία έχει εκπονήσει τις μελέτες φαίνεται ότι διαμορφώνει κι ένα νέο τοπίο.

Οι μελέτες της Περιφέρειας αφορούν στην ίδρυση Κέντρου Κρέατος με έδρα την Φιλιππιάδα, Κέντρου Αρωματικών Φυτών με έδρα τον Κατσικά και παράρτημα την Κόνιτσα, Γενετικής βελτίωσης με έδρα τον Κατσικά και εξατομικευμένης ιατρικής με έδρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ