Πως θα ήταν οι μεγάλοι δήμοι της Ηπείρου με την απλή αναλογική

apioannina

Η απλή αναλογική και το εκλογικό σύστημα στις Τοπικές Κοινότητες είναι οι δύο από τις μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο και ουσιαστικά, μετά την ψήφιση του νόμου, η προεκλογική αυλαία έχει ανοίξει. Ο Σεπτέμβριος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρει υπάρχοντες και νέους συνδυασμούς στην αφετηρία. Η απλή αναλογική θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην πράξη και ήδη προκαλεί έντονους προβληματισμούς όχι μόνο σε κείνους που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των δημάρχων, αλλά και σε όσους θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Άλλωστε η εκλογή δημάρχου από μία παράταξη δεν μεταφράζεται πλέον σε μπόνους εδρών. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι αυτό που καθορίζει την κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι η παράταξη που θα αναδείξει τον Δήμαρχο, αν είναι δεύτερη σε ποσοστό την πρώτη Κυριακή, θα έχει λιγότερους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη.

Θα έχει δήμαρχο δηλαδή, αλλά δεν θα έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Ιωαννιτών. Αν το 2014 ίσχυε η απλή αναλογική η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή και ορισμένοι σύμβουλοι που θεωρούνται «πρώτα ονόματα» στην παράταξη Μπέγκα δεν θα είχαν εκλεγεί.

Αποτελέσματα 2014

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apioannina

 Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, με βάση το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής πήρε ένα μεγάλο μπόνους εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας έτσι ευρεία και άνετη πλειοψηφία.

Αν ίσχυε η απλή αναλογική η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Με βάση το νέο νόμο για να βγει το εκλογικό μέτρο προστίθεται ο αριθμός των ψήφων όλων των συνδυασμών και διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πηλίκο της διαίρεσης αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων λοιπόν τα 47.102 ψηφοδέλτια διαιρούνται με το 45, όσες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Το εκλογικό μέτρο είναι 1047.

Στη συνέχεια ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Έτσι η παράταξη του Θωμά Μπέγκα θα διέθετε μόλις 14 δημοτικούς συμβούλους αντί των 27 που έχει σήμερα, ενώ η παράταξη του Νίκου Γκόντα καθώς είχε αναδειχθεί πρώτη, την πρώτη Κυριακή θα είχε 15 συμβούλους αντί των έντεκα που έχει σήμερα.

Ευνοημένες θα ήταν και οι υπόλοιπες παρατάξεις καθώς θα είχαν καταλάβει σημαντικά περισσότερες έδρες από αυτές που διαθέτουν στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.

 Στο Δήμο Άρτας

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • aparta

Διαφορετική θα ήταν η εικόνα και στον Δήμο Αρταίων, όπου όμως η παράταξη του σημερινού δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη ήταν πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στην Άρτα τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 26.855. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 33 και το εκλογικό μέτρο ισούται με 814.

Η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη η οποία την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 32,5% θα είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις δέκα δημοτικούς συμβούλους αντί των 20 που διαθέτει τώρα.

Η δεύτερη του Παύλου Στασινού με το 23,2% θα είχε επτά συμβούλους όσους και η τρίτη.

 Στο Δήμο Ηγουμενίτσας

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apigoumenitsa

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 15.437. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου Γιάννη Λώλου είχε συγκεντρώσει το 38,1% την πρώτη Κυριακή και με βάση αυτό το ποσοστό και την νίκη στο δεύτερο γύρο πήρε 16 έδρες από το σύνολο των 27 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην περίπτωση που ίσχυε η απλή αναλογική θα είχε πάρει μόλις δέκα έδρες και βέβαια για να καταφέρει να διοικήσει θα έπρεπε να έχει την συνεργασία παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς στο σύνολό τους θα μοιράζονταν τις υπόλοιπες έδρες και θα διέθεταν τις 17 του συμβουλίου.

 Στο Δήμο Πρέβεζας

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • appreveza

 Ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης με τη νίκη του την δεύτερη Κυριακή πήρε τις 20 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας άνετη και πλήρη αυτοδυναμία.

Αν όμως ίσχυε η απλή αναλογική και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Χρήστος Μπαίλη και η παράταξή του αντί των 20 εδρών θα είχαν μόνο τις 12 ενώ οι υπόλοιπες θα είχαν κατανεμηθεί στις υπόλοιπες παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές. Έτσι ο δήμαρχος παρά το υψηλό ποσοστό της πρώτης Κυριακής (37%) δύσκολα θα μπορούσε να διοικήσει το δήμο αν δεν έβρισκε συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

  • Ο Κλεισθένης λοιπόν έρχεται να αλλάξει εντελώς το τοπίο στους Δήμους. Ειδικά στη σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων… Και μάλλον κάνει πολλούς να σκεφτούν και να ξανασκεφτούν την υποψηφιότητά τους καθώς ακόμη και στην περίπτωση που συγκεντρώσουν υψηλό αριθμό ψήφων αυτό δεν εγγυάται την εκλογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ