Πως θα εξελιχθούν και θα λειτουργήσουν οι παρεμβάσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων

komvos plateia

Μέρος του πλέγματος δράσεων που προβλέπονται στο ΣΒΑΚ αποτελούν τα έργα που εκτελούνται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο για τις παρεμβάσεις που εξελίσσονται.

Οι βασικές παρεμβάσεις, πέρα από τον κόμβο στην κεντρική πλατεία εξελίσσονται στους οδικούς άξονες Πυρσινέλλα – Πλατεία Πάργης – Χαρ. Τρικούπη και Σμύρνης – Ακαδημίας.

Αφορούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως κράσπεδα, πλακοστρώσεις, ασφαλτικό οδόστρωμα, μικρού πλάτους πεζοδρόμια, έλλειψη  όδευσης τυφλών, ανομοιομορφία των υλικών επίστρωσης.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, το σύνολο των παρεμβάσεων έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, τις ισχύουσες Προδιαγραφές (ΟΜΟΕ) και οδηγούς («Οδηγός Ανασχεδιασμού Αστικών οδών Αρμοδιότητας Δήμων 2019», «Σχεδιάζοντας για όλους», «Τεχνικές Οδηγίες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας», κλπ). 

Απατώντας στις κατηγορίες για έλλειμμα επί του σχεδιασμού διευκρίνισε τα ακόλουθα:

•             Επί της οδού Πυρσινέλλα και Πλατεία Πάργης, προβλέπονται θέσεις ΑΜΕΑ και θέσεις Φορτοεκφόρτωσης.

•             Επί της οδού Πυρσινέλλα, Πλατεία Πάργης και ευρύτερης περιοχής, εκτός των τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων προβλέπονται θέσεις κάδων.

•             Τέλος η πρόβλεψη χώρων πρασίνου και φύτευσης δέντρων, έγινε σε συνεργασία με την αρμόδια δ/νση του δήμου, η οποία λαμβάνοντας της επιτόπου συνθήκες  αλλά και τα δεδομένα που διαθέτει για την συντήρηση του εν λόγω χώρων πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την φύτευση, οι οποίες αποτυπώθηκαν στην τεχνική μελέτη.  Εξάλλου σαν Δήμος, έχουμε αναλάβει επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη χώρων πρασίνου (πάρκα, κόμβοι, νησίδες).

Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στην Πλατεία Πάργης προβλέπει παρεμβάσεις για την διόρθωση της εμπλοκής και σύγχυσης των χρηστών του οδικού δικτύου της περιοχής. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο στους πεζούς αλλά και σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία ατόμων να κινηθούν αυτόνομα στο δομημένο περιβάλλον, με όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτό, αλλά και σε όλους τους πολίτες να κινηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση σε αυτό, καθώς τακτοποιούνται οι κυκλοφοριακές ροές. Ειδικότερα επί των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της παρέμβασης διασφαλίστηκε λωρίδα κυκλοφορίας σταθερού επαρκούς πλάτους, 3,25μ ανά κατεύθυνση και ο υπόλοιπος δημόσιος χώρος αποδόθηκε στην πεζή μετακίνηση στην αναψυχή και στην διαμόρφωση μικρών χώρων πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τεχνικές μελέτες εκδόθηκαν όλες οι σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις, όπως Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, και έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ