Πώς πληρώνει η αγορά;

agora mixani

agora mixani

Ένας… παλιός γνώριμος μάς ξαναχτύπησε την πόρτα την πόρτα τη χρονιά που πέρασε για να μας θυμίσει ότι οι κακές πρακτικές επιμένουν παρά το επώδυνο μάθημα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς που πέρασε (2016), οι ακάλυπτες επιταγές τριπλασιάστηκαν! Συνολικά, οι απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές ανήλθαν στα 395 εκατ. ευρώ, έναντι 129 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, “βόμβα” που μπορεί να εκραγεί μέσα στο 2017 αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές 2-3 μηνών και πάνω που έχουν στα ταμεία τους οι ασφαλιστικές εταιρείες. Επιταγές, από πελάτες και συνεργάτες, που μπορεί να «σκάσουν» εντός του 2017.

Η πρακτική του «φεσιού», λοιπόν, φαίνεται να επανακάμπτει. Τα σκήπτρα ωστόσο στις πληρωμές, γενικότερα, κρατά η πρακτική πληρωμών των προμηθευτών με καθυστέρηση 8-12 μηνών. Πληρωμές εντός τριμήνου θεωρούνται σχεδόν… μετρητοίς, ενώ η αποπληρωμή σε μικρότερα χρονικά διαστήματα συχνά λαμβάνεται και ως ανέκδοτο…

Μέσα στο παραπάνω κλίμα, ωστόσο -και εντός του 2016- διαβάσαμε την είδηση που ήρθε να ανατρέψει το παραπάνω σκηνικό.

Τα σούπερ μάρκετ my market εξαγόρασαν ολόκληρη την αλυσίδα της Βερόπουλος και εντός 15 ημερών εξόφλησε όλα τα χρωστούμενα της Βερόπουλος προς τους εκατοντάδες προμηθευτές της. Χωρίς παζάρια, χωρίς κούρεμα!

Είναι μόνο τα my market; θα ρωτήσει κανείς. Δυστυχώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που αποδεδειγμένα ακολουθούν τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Και μάλιστα όταν ο ίδιος τους ο κλάδος κινείται αντίστροφα. Φωτεινές εξαιρέσεις δυστυχώς.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ