Πόρτα από το Ελεγκτικό για τα αναδρομικά

BOYLHΗχηρό όχι είπε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην απαίτηση 500 πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών, που ζητούσαν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ, για την τετραετία 2004-2007.

Σχεδόν ομόφωνα, με ψήφους 30 υπέρ έναντι 5 κατά, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της, αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις προσφυγές που κατέθεσαν νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές για αναδρομικές διαφορές αποδοχών.

Οι βουλευτές αξίωναν με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών τους που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγινε το 2006 με αποφάσεις του Μισθοδικείου. Οι αποδοχές των δικαστών αυξήθηκαν για την τετραετία 2003 έως 2007 με ανώτατο πλαφόν τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ανέρχεται στα 10.271, 46 ευρώ (για τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων) και με βάσει το Σύνταγμα θα έπρεπε το ίδιο να αυξηθούν και οι αποδοχές των βουλευτών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή στους δικαστές δεν συνδέεται με το μισθολόγιο τους ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης αλλά συνιστά αναγνώριση των ειδικών συνθηκών του δικαστικού λειτουργήματος λόγω του υπερβολικού φόρου εργασίας εκείνης της περιόδου. Κι αυτό εξαιτίας εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

Πάντως, το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται στις 850 περίπου, καθώς ορισμένοι βουλευτές έχουν καταθέσει δύο αιτήσεις για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Επίσης, ανάλογες αγωγές, άνω των 240, έχουν κατατεθεί και στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ