Πονοκέφαλος για τον Φορέα το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο..

Όταν για κατοίκους άλλων περιφερειών της χώρας η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει 20 ευρώ τον τόνο για τους Ηπειρώτες το κόστος εκτοξεύεται άνω των 70! Κι αυτό ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, από την ώρα που αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού έπαιρναν την απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Και ορθώς έπραξαν καθώς η μονάδα αποτελεί μία από τις πρώτες της χώρας με άλλες περιφέρειες να βρίσκονται ακόμη στους διαγωνισμούς ή στον σχεδιασμό… Και με τα γειτονικά Ιόνια Νησιά να μην έχουν φτάσει ούτε σε αυτό το στάδιο αλλά να αναζητηθούν λύσεις δια της μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το αυξημένο κόστος ωστόσο δεν παύει να είναι πονοκέφαλος για τους περισσότερους Δήμους της Ηπείρου.

Ειδικά για τους μικρότερους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποφύγει έστω και μικρές αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη προκειμένου να επιβαρύνουν τους πολίτες.

Με την διαφορά ότι τώρα καλούνται να καλύψουν ένα εξαιρετικά αυξημένο κόστος που αναπόφευκτα θα τους οδηγήσει σε αυξήσεις.

Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα απ’ αυτά που καλείται να διαχειριστεί ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου από το πρώτο κιόλας διάστημα της λειτουργίας του.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής έθεσε το θέμα και στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο κατά την επίσκεψή του στην Ήπειρο.

Μάλιστα ζήτησε επιχορήγηση για να καλυφθεί μέρος του κόστους ως επιβράβευση των φορέων και των κατοίκων της Ηπείρου που έκαναν γρήγορα βήματα και πέρασαν σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Οι προθέσεις της πολιτείας είναι άγνωστες..

Σημειώνεται ότι σήμερα με κονδύλια του κράτους καλύπτεται ένα μέρος των εξόδων για την διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα πληρώνεται η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΑ, κόστος που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυνε και πάλι τους Δήμους.

Το εγκεκριμένο κονδύλι καλύπτει την περίοδο μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση το κόστος θα κληθούν να διαχειριστούν Δήμοι και Φορέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ