Πονοκέφαλος για όλους η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

HLEKTR_SYNTAGHΜε μεγάλο πονοκέφαλο για όλους εξελίσσεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από τη μία το σύστημα παραμένει υπό κατάρρευση καθώς ούτε χθες Τρίτη λειτούργησε ενώ από την άλλη οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που δίνουν χειρόγραφη.

Κι ενώ όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στο σύστημα το Υπουργείο έδειξε διαλλακτικό δεν φαίνεται να πράττει το ίδιο με τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία όπου εκεί από την 1η Ιουνίου οι γιατροί θα είναι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόστιμο.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς υπάρχουν ιατρεία τα οποία όχι μόνο δεν διαθέτουν διαδίκτυο αλλά ούτε καν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το θέμα συζήτησε η Διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου παρουσία του διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Φώτη Βάββα. Ήδη από τους Δήμους είχε ζητηθεί συνδρομή στην επέκταση των δικτύων ώστε να διασφαλιστεί πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση αυτό είναι αδύνατο.

Να σημειωθεί ότι στο Νομό Ιωαννίνων το μέτρο αφορά σε 58 Περιφερειακά Ιατρεία και 350 Αγροτικά. Κάποια από αυτά, που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές είναι αδύνατο να καλυφθούν με γραμμές ίντερνετ ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι δήμαρχοι τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό κι αποφάσισαν να ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει την δυνατότητα χειρόγραφης συνταγογράφησης στους γιατρούς των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων χωρίς να κινδυνεύουν με το χρηματικό πρόστιμο.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη τα φαρμακεία μένουν κλειστά ύστερα από απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου ενώ διακόπτουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ