Πολύ φασαρία για λίγα έργα

KAXRIMANHS

KAXRIMANHSΠολύ φασαρία για λίγα έργα. Κάπως έτσι σχολίασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης την απόφαση απένταξης έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλήθος έργων στην Ήπειρο εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είχαν ξεκινήσει ποτέ κι αποτελούσαν είτε μέρος σχεδιασμού των τοπικών φορέων είτε απλές προτάσεις.

«Στην απόφαση του Υπουργείου περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες έργων.

Μια κατηγορία είναι του ΕΛΛΑΔΑ 2004, στο οποίο είχαν ενταχθεί έργα χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Μία δεύτερη κατηγορία είναι μια παρτίδα – θερμοκοιτίδα παραγωγής έργων, τα οποία έμπαιναν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων και μετά προωθούνταν για συγχρηματοδότηση.

Άλλα έργα ήταν ευσεβείς πόθοι φορέων, τα οποία περιλήφθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα, χωρίς ουδέποτε να προωθηθούν προς υλοποίηση. Μια άλλη σειρά δεν είχε πάρει αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Επίσης πολλά έργα, που περιλαμβάνονται στην απόφαση, πέρασαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιήθηκαν. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Ο Υφυπουργός τα απένταξε για να μην υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος, καθώς ήταν ενταγμένα και έργα από το ’83» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αναφέρονταν στις ανησυχίες των δημάρχων για το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ωριμάζουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αίτημα που θα υπάρχει. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ηπείρου θα περιληφθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει και οι Δήμοι να σταματήσουν να ωριμάζουν μελέτες. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε μια σειρά μεγάλων έργων που τα προωθούμε. Αν δεν ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, τότε θα ενταχθούν στο επόμενο. Ο καθένας ατομικά ή συλλογικά σκεφτόμαστε για το αύριο . Με αυτή την έννοια καλά κάνουν και προβληματίζονται οι δήμαρχοι. Στην Ήπειρο δεν σταμάτησαν να εξοφλούνται υποχρεώσεις του ΕΣΠΑ, όπως και του Αναπτυξιακού Νόμου και δεν υπήρξε κανένα χρηματοδοτικά κενό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ