“Πολλών ταχυτήτων” ο ελληνικός τουρισμός

koinonikos tourismos

Έσοδα ρεκόρ αναμένεται να επιτύχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,3 δισ. ευρώ το 2019. 

Οι αιτίες πολλές, με κυριότερη την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.  

Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η απουσία αγορών, όπως της κινεζικής, της ρωσικής και της ουκρανικής, σε αναντιστοιχία με την ενίσχυση αγορών, όπως της αμερικανικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι “πολλών ταχυτήτων”, δηλαδή να διαπιστώνεται διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, με κυριότερο χαρακτηριστικό:

– Την απόκλιση μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων. Οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μειωμένες 8,1% το πρώτο εξάμηνο, αντίθετα οι οδικές ήταν μειωμένες 41,3%.

– Μεταξύ νησιών και προορισμών. Τον Ιούνιο, άνοδο επιβατικής κίνησης παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια της Σαντορίνης με 21,5%, της Κέρκυρας με 12,4% και της Μυκόνου με 9,9%.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη έκλεισε με μείωση 11,4%, η Καβάλα με 22,2% και η Μυτιλήνη με 10%.

Επίσης, διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε επιμέρους περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, μεγάλη δυναμική παρουσιάζει το Σύνταγμα, η Πλάκα και η “αθηναϊκή Ριβιέρα”, με τον ΕΞΑΑΑ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει “overbooking”, υπογραμμίζοντας ότι, το πρώτο εξάμηνο, έκλεισε με μείωση της τάξης του 21,7% στην πληρότητα και 15,5% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), αλλά με θετική μέση τιμή δωματίου κατά 7,9%.

Αντίστοιχα, και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2022 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται μείωση 25%, με 273.383 λιγότερες διανυκτερεύσεις.

Άνοδος εσόδων, αλλά και διεύρυνση εξόδων για τον τουριστικό κλάδο

Γενικότερα, με βάση τις επιδόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, τις κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και την προσθήκη δωματίων από μεγάλους tour operators, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες αεροπορικών εταιρειών για επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα, οι προβλέψεις των εσόδων ξεπερνούν τα μεγέθη του 2019.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος από την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε πρόσφατα για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον Τουρισμό 2030, εκτίμησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να περάσουμε τα έσοδα του 2019.

“Εντούτοις, δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, γιατί έχουμε αύξηση στο ενεργειακό κόστος, στα αναλώσιμα, στο δανειακό κόστος ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων”, ανέφερε.

“Η ιδιαίτερα θετική εικόνα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και η ανοδική πορεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν, δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε σχέση με τα 2 προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό προορισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι διαθέτει το πέμπτο ισχυρότερο τουριστικό brand παγκοσμίως”, συμπλήρωσε.

Το 2019 ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό.

Ανάλογη ήταν η εκτίμηση και του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη πως είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ (+10% έναντι του 2019).

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ